Свят

Първият кораб с хуманитарна помощ пристигна в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Първият кораб, теглещ баржа с хуманитарна помощ за Газа, пристигна в анклава. Испанският "Open Arms" потегли от Кипър във вторник с близо 200 тона храни, които са крайно необходими. С това се поставя началото на процес, с който да се провери дали помощта е ефективна, след като доставките по въздух и суша се оказаха трудни.

Световната централна кухня, която пренася храната, осъществи мисията в сътрудничество с Обединените арабски емирства. Пакета включва ориз, брашно, бобови растения, консервирани зеленчуци и консервирани протеини. Газа няма функциониращо пристанище, затова екипът на организацията построи кей, който излиза от бреговата линия. Как храната ще бъде разпределена в Газа, остава неясно. Според Организацията на обединените нации обаче хуманитарната ситуация в Газа остава повече от катастрофална. 

 

Големият страх е за това какво ще последва. Цивилните в Рафа, те са ужасени, защото за тях това е убежище. Това не е безопасно убежище, защото в Газа няма безопасно място. Но в момента това е убежище за около милион и 200 хиляди души. И когато погледнете гъстотата на населението, за тях няма къде да отидат в безопасност.

Доминик Алън, представител на Фонда на ООН за населението за палестинците: 

Междувременно Израелската армия категорично отрече обвиненията за нова стрелба по цивилни, които се редят на опашка за хранителни помощи в централната част на Газа. Според палестински източници в четвъртък израелските сили са открили огън по тълпа южно от град Газа, като са убили над 20 души и са ранили над 150. Израелските сили разпространиха кадри, за който се твърди, че показват, че именно палестински стрелец е открил огън по тълпата. Продължават и опитите за постигане на мир. Израел нарече последния набор от искания на Хамас "нелепи" и "абсурдни", но заяви, че ще изпрати преговорен екип в Катар през следващите дни, за да продължи преговорния процес.