Европа

Европейският парламент одобри план за борба с климатичните промени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Законодателният орган на Европейския съюз одобри смекчен план за по-добра защита на природата и борба с изменението на климата. Това се случи въпреки опозицията на ЕНП в парламента и острите протести на земеделската общност. 


Съгласно плана държавите членки ще трябва да изпълнят целите за възстановяване на конкретни местообитания и видове, като целта е до 2030 г. да бъдат обхванати поне 20 % от сухоземните и морските територии в региона. Той е ключова част от "Зелената сделка" на Европейския съюз, която има за цел да постигне най-амбициозните в света промени в областта на климата и биоразнообразието. Според критици обаче плановете ще подкопаят продоволствената сигурност, ще стимулират инфлацията и ще навредят на земеделските производители.


"Имах опасения, че Законът за възстановяване на природата, който цялата десница в парламента беше превърнала в своя основна цел, символично ще да бъде отхвърлен. Той не е завършен. Липсва му тласък. Но поне имаме основа, върху която да градим през следващия мандат. И за мен е пределно ясно, че ако искате "Зелената сделка" да не бъде деконструирана, а всъщност да бъде разширена и задълбочена през следващия мандат, единственият начин това да се случи е да се засили зеленото крило на този парламент, а не да се засили дясното крило", каза Филип Ламбертс, член на ЕП и председател на групата на Зелените.