Икономика

Гърция развива производството на биометан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Тръбопроводите за природен газ продължават да се разширяват в Гърция. “ENAON”, компания, създадена от партньорството на гръцката DEPA и италианската Italgas, ще инвестира 900 милиона евро за разширяване и дигитализация на мрежата.

Тези инвестиции, финансирани от Европейския съюз, са необходими, за да могат тръбопроводите да играят ключова роля в зеления преход.

 

Нуждаем се също от зелени газове. Имаме огромна газова инфраструктура в Европа и трябва я използваме в бъдеще заедно с електрическата енергия, така че да имаме много по-ефективна енергийна система. За нас е много важно да бъдем партньори с големи италиански компании.

Теодорос Скилакакис – министър на енергетиката и околната среда на Гърция

Партньорството с „Италгаз“ ще помогне на Гърция да развие производството на биометан.

Европейският съюз го подкрепя като алтернативно чисто гориво и си е поставил за цел да стигне производство от 35 милиарда кубически метра годишно до 2030-а.

 

Съвместната работа означава споделяне на най-добрите знания и опит, на иновациите и технологиите. Започнахме да пренасяме това, което сме постигнали по отношение на експертиза, в Гърция и работим усилено по отношение на иновациите. За да бъдете конкурентоспособни на другите пазари, трябва да сте иновативни. Иначе ще загубите.

Паоло Гало – изпълнителен директор на „Italgas”

В Италия „зеленият“ биометан частично е заменил изкопаемия природен газ в мрежите на „Italgas”.