Политика

Бивш агроминистър: Земеделците плащат цената на амбициозните екологични цели на Европа

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Управлението у нас не прави достатъчно за земеделците. Протестите в Европа тръгнаха от нас през миналата година – от България и Румъния. Този проблем се пренесе към Централна и Западна Европа. Икономиката в ЕС е свързана. Самите проблеми идват от доста амбициозната зелена сделка, която направи ЕС. Земеделците заплащат за тази екология.“

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Явор Гечев – бивш служебен земеделски министър и съветник на президента по селско стопанство.

Ето какво още сподели той:

Много административно натоварване причинява с всевъзможни разходи за земеделските производители. 30% от себестойността на продукцията се харчат за зелени неща. Това изглеждаше допустимо, докато не тръгна войната в Украйна. Отваряйки пазарите си за Украйна стана така, че европейските производители не могат да продават продукцията си, защото тя е екологична и скъпа, а Украйна е голяма и продукцията ѝ е евтина. Създава се нелоялна конкуренция. Почти няма държава в ЕС, в която да няма протести. Парите, които се дават в момента по украинските помощи, се дават от държавните бюджети. Едно евро не е излязло от хазната на ЕС.

Аз смятам, че правителството ще изкара някакви пари за субсидии още, но смятам, че те са крайно недостатъчно. Без осъзнаване на проблема в цяла Европа нищо няма да се случи. Европа си мисли, че като има протести, ще извади пари и ще ги потуши. Проблемът не е толкова прост за решаване. Европейските институции бяха заливани с пресен оборски тор, а в този момент Европа даде 50 млрд. лв. на Украйна и не даде нито евро цент за земеделците. Ние не купуваме много пшеница от Украйна, но ние продавахме много сериозни количества в повечето държави от ЕС. В момента продаваме нула. Мисля, че можеше да се свърши далеч повече работа в Министерството на земеделието. Няма нови закони, има доста приказки само. Разбирам го и министър Вътев, защото по отношение на политиката за Украйна самото правителство му дръпна юздите. Но мисля, че един министър много по-смело може да прави политики.

Не знам защо ескалира това любопитство дали президентът ще прави партия. Според мен това идва от г-н Пеевски, който взриви медийното пространство с негови си неща. Анализаторите казват, че единственият субект, който може да противостои на сегашната сглобка, е президентът Радев. Може би анализът на социологията е, че той ще създаде проект. Затова тези настроения се засилват без да са инспирирани от президента. Сглобката е на Пеевски. Той е официален говорител. Явно Пеевски е изнервен. Познавайки сградата на президентството, не намирам тъмни стаички. Аз съм публична личност, всеки може да направи сметка как живеем. Впечатлението ми за колегите от президентската институция и за мен е, че ние имаме 1/8 от стандарта на живот на г-н Пеевски. Всичко това е инспирирано от страха на г-н Пеевски да не тръгне г-н Радев да прави нещо политически. Ако той тръгне да прави нещо, ще го обяви, това каза президентът Радев. Няма индикация „Трети март“ да се превръща в партия. Това беше движение беше създадено с цел да защитава националния празник 3 март.


Целия разговор вижте във видеото.