Общество

Апостол Дянков, WWF: Промените в климата може да превърнат Амазонската тропическа гора в савана

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Светът е преминал прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива,  който според учените не бива да бъде надхвърлян, за да ограничим максимално щетите от климатичната криза.  Информацията дойде от Службата на Европейския съюз за климатичните промени „Коперник“. Според данните, границата е премината в продължение на дванадесет последователни месеца, а януари 2024-та е бил най-топлият в историята на проучванията.

Апостол Дянков от Световния фонд за природата, WWF, каза в ефира на „Добро утро, Европа“, че тенденцията е много тревожна, но данните потвърждават, че се върви по-бързо към опасен праг, за който учените предупреждават.

Сами по себе си тези градус и половина няма да бъдат фатални за климата, но ако това продължи повече от десетилетие, тогава се създава риск да бъдат отключени някои процеси, които ние като човечество няма да можем да контролираме.

Като пример Апостол Дянков даде масираното разтопяване на замръзналите почви в Сибир, които отделят големи количества метан. Това може да доведе и до масирано измиране на Амазонската тропическа гора, която може да се превърне в савана за 50 години, предупреди още Дянков.

Повече вижте във видеото.