Свят

Изменението на климата застрашава жените в държави с ниски доходи

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Борбата срещу половото неравенство е решаваща за справянето с продоволствената несигурност и климатичната криза. Това се посочва в доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. В него се казва още, че ситуацията се влошава и жените в държави с ниски доходи са изложени на риск.

Проучването свързва изменението на климата и нежния пол с това, че необичайните температури и природни явления унищожават поминъка.

Ако температурата се повиши с още 1 градус по Целзий, това означава, че постепенно жените ще загубят с 34% повече от доходите си в сравнение с мъжете в държави със средни и ниски доходи. Там вече има голям натиск върху домакинствата за това да имат по-големи доходи, за да изхранват семействата си.

Лорън Филипс, Организация по прехрана и земеделие към ООН

Освен това се посочва, че жените имат жизненоважна роля в хранително-вкусовата промишленост като наемни работници, както и в сферите на земеделието и предприемачеството. В същото време обаче се отбелязва, че в някои бедни държави и имат ограничен достъп до информация, финанси и технологии. 

В доклада се призовава за разработката на нови стратегии в подкрепа на най-уязвимите.