Свят

2 г. власт на талибаните: Жените в Афганистан са без право на образование, на красота и свобода

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди 2 години, след десетилетия боеве за власт, талибаните завзеха Кабул, без да пролеят и капка кръв. Подкрепяното от Съединените щати правителство се разпадна, а на мястото му застанаха тe. 

Завръщането им предизвика паника - за броени дни редица държави спряха финансовата помощ за Афганистан, затвориха посолствата и евакуираха гражданите си. Самолетите от Кабул заминаваха един след друг, а, уплашени от случващото се, и местните опитаха да си тръгнат с тях. Някои обаче не успяха да стигнат живи. След сделка с талибаните и американските военни напуснаха страната.

Днес жените в Афганистан прекарват повечето време у дома. А, когато са навън, отново носят бурка, по изискване на талибаните. Някои обмислят да си тръгнат от Афганистан.

 

Безработни сме, може и да избягаме, защото няма работа, няма доходи за мен в тази държава. Децата ми са гладни, съпругът ми го няма да ме подкрепя, защото почина.

Азиз, гримьорка

Според неправителствени организации животът на жените в Афганистан се е променил изцяло през последните две години.

 

Виждаме нови политики на талибаните, които нарушават правата на жените. Понякога се въвеждат нови всяка седмица. Наскоро една значима мярка беше затварянето на салоните за красота в цялата страна.

Хедър Бар, Human Rights Watch

Противно на обещанията, талибаните ограничиха достъпа на жените до образование. Това предизвика протести, но не и промяна в мерките.

„Когато едно момиче не учи, не може да стане доктор, инженер, репортер или учител. Ако то е необразовано, бъдещето му е съсипано, а държавата му – неразвита“, казва Роя Амири, учителка в Херат.

Правителства и глобални организации вече осъдиха решенията на бунтовниците. Според ООН ограничените права на жените са една от причините властта на талибаните в Кабул да не получава широко международно признание.