Свят

В Афганистан: Талибаните забраниха на жени да работят в НПО-та

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След като лишиха жените от правото на образование, режимът на талибани наложи поредно ограничение - забрани на жените да работят за неправителствени организации. 
Euronews разговаря с Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, който е в Афганистан, за да призове талибаните да отменят тази забрана.

"Лидерите на талибаните ми казаха, че искат да възобновим работата си възможно най-скоро. Отговорих, че това е възможно, само ако нашите колеги жени могат да работят заедно с нас, с равни възможности с мъжете хуманитарни работници", казва той.  

Заради забраната 150 неправителствени организации и хуманитарни агенции в страната са преустановили изцяло или частично дейността си. Много от тях са единственият спасителен пояс на фона на хуманитарната криза в Афганистан. По данни на ООН през първата половина на 2022 г. около половината от цялото население на Афганистан е получило някаква форма на помощ.   

"Къде са посланиците? Къде са дипломатите? Къде е международната общност, която твърди, че жените и децата на Афганистан са нейн приоритет номер едно? През годините те са похарчили стотици милиарди долари. Къде са те днес? Не се виждат никъде. Затова бих искал те да се включат и да ни помогнат. Вече сме почти сами тук", споделя Егеланд.

Едно от основните притеснения - жените дори няма да могат да получават хуманитарна помощ, защото по правилата на талибаните мъжете нямат право да работят с жени.