Свят

Борба за права: Афганистанките протестираха срещу забраната да следват висше образование

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

 

Протестите в Афганистан, откакто талибаните се върнаха на власт са рядкост.

Въпреки това десетки афганистанки, предимно студентки, излязоха по улиците на Херат, за да протестират срещу забраната жените да имат достъп до висше образование.

Организаторите казват, че са били между 100 и 150. Според режима - са били едва 4 и 5 жени. Силите на талибаните се опитаха да ги разпръснат с водни оръдия, палки и бухалки.

В Кабул има силно талибанско военно присъствие, което да потуши евентуални протести. Съобщава се, че най-малко една жена е изчезнала след демонстрация по-рано тази седмица.

След последната забрана, момичетата в Афганистан могат да учат само до 6-и клас.  Но учители и ученици смятат, че и това право ще бъде скоро отнето.

И се притесняват за бъдещето на афганистанските жени.

Чухме, че отсега нататък жените нямат право да излизат навън, а учителите не могат да идват в училищата. Това ме кара да се чувствам много тъжна, защото всички афганистански жени, които са половината от афганистанското общество, ще бъдат неграмотни в бъдеще. И второ, не знам как ще продължим живота си и как ще изхранваме семействата си.

Мария, учителка

Защо талибаните затварят училищата за нас? Трябва да ни разрешат да идваме, нима сме направили нещо лошо? Искаме да се образоваме. За тях момичетата и момчетата нямат равни права, защото училищата за момчетата са отворени, а училищата за момичетата са затворени, университетите за момичетата са затворени. Защо на момчетата се позволява да се образоват, а на момичетата не? Имаме равни права и на всички трябва да бъде позволено да се образоват.

Хасенат, ученичка

Никога не съм мислела, че правя нещо неправилно през всички тези години, в които преподавам, мислех, че правя нещо добро. Сега талибаните ни казват, че всички тези 11 години на преподаване са грях, който съм извършила. Няма нито една религия или култура, която да казва, че преподаването, ученето и получаването на образование е грях.

Мина Нешенас, учителка

Междувременно режимът на талибани наложи поредно ограничение - забрани на жените да работят за неправителствени организации. Оправдаха действията си с тезата, че жените са нарушавали законите на шариата като не са носели хиджаб.

Едно от вероятните последствия - жените дори няма да могат да получават хуманитарна помощ, защото по правилата на талибаните мъжете нямат право да работят с жени.