Свят

Байдън вини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За хаотичното изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г. основна отговорност носят Доналд Тръмп и неговата администрация. Това се казва в 12-страничен доклад, публикуван от Белия дом, за края на най-дългата война, водена от Америка. В документа се посочва, че президентът Байдън е бил „силно ограничен“ от решенията на предшественика си Тръмп. 

Имайте предвид, какво завари президентът Байдън, когато встъпи в длъжност. Той не преговаря с талибаните. Не ги покани в Кемп Дейвид. Той не освободи 5000 затворници. Не намали числеността на силите в Афганистан до 2500 души. И не сключи сделка с талибаните да не атакуват нашите войски. Завари определен набор от обстоятелства. Нямаше възможност да ги промени. Трябваше да се справя със ситуацията въз основа на наследеното.

Джон Кърби – говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ

Според резюмето на Белия дом, когато Байдън е встъпил в длъжност, „талибаните са били в най-силната военна позиция от 2001 г. насам, контролирайки почти половината от държавата“. В доклада се посочва, че по времето на изтеглянето приоритет са станали евакуациите на американски и чуждестранни граждани при рязко влошени условия за сигурност. Тръмп отговори, като обвини администрацията на Байдън в разпространение на дезинформация, за да отвлече вниманието на обществото от собствената си груба некомпетентност.