Euronews Сега

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп: Делото е вмешателство в изборите през 2024 г.

От Euronews България Euronews България

Бившият американски президент Доналд Тръмп определи делото срещу него като вмешателство в президентските избори през 2024 г. След като си тръгна от съдебната зала в Ню Йорк, където пледира „невинен“ по общо 34 обвинения, Тръмп отпътува обратно към дома си в Мар-а-Лаго във Флорида. Там той се обърна към членове на семейството си и свои симпатизанти.

Обиден и възмутен - като такъв се определи бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, след като си тръгна от съдебната зала в Манхатън. Там той получи общо 34 обвинения, като по всички пледира „невинен“. Фокусът на процеса са съмненията в даване на подкуп на порноактрисата Сторми Даниълс, както и обвиненията, че 45-ият държавен глава е фалшифицирал платежни документи.

Малко след като се прибра в дома си в Мар-а-Лаго във Флорида, Тръмп изнесе 25-минутна реч пред симпатизанти като заяви, че делото е същинско вмешателство в изборите догодина и е истински учуден, че подобни неща могат да се случват в Америка.

Никога не съм си и представял, че нещо подобно може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил е да браня с всички сили страната от онези, които искат да я разрушат. От началото демократите шпионираха кампанията ми. Атакуваха ме с поредица лъжливи обвинения – Русия, Украйна. Първо искане за импийчмънт, второ искане за импийчмънт.

Доналд Тръмп , бивш президент на САЩ

Доналд Тръмп е първият бивш президент на САЩ, на когото повдигат обвинения за криминални престъпления. Задържането му от полицията в началото на изслушването в Манхатън, което е формална процедура, прилагана към всеки обвиняем, докато му бъдат снети отпечатъци, предизвика сериозен отзвук в световните медии. След това обаче републиканецът влезе в съдебната зала без белезници и седна на скамейката заедно с адвокатския си екип. Съдията по делото отказа камери да снимат изслушването, бяха допуснати само фотографи, които направиха снимки на обвиняемия.

От своя страна Тръмп се нахвърли срещу съдията и прокурора по делото като определи първия като човек, който го мрази, а втория – като някой, който просто има за цел да го залови.

 

В следващото видео вижте коментар на междунардняи ни редактор Ирина Иванова: