Свят

Тръмп пледира „невинен“ по 34 обвинения (Обновена)

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Trump Indictment 23094670092069 Снимка: AP

Бившият американски президент и основен претендент за номинацията на републиканците през 2024 г. Доналд Тръмп се предаде на властите в Ню Йорк, за да му бъдат повдигнати общо 34 обвинения, сред които за подкпуп и фалшифициране на официален платежен документ. Бившият президент на САЩ остана под арест над 40 минути във връзка с процедурата по повдигане на обвинение, надхвърляйки времето, което очакваше неговата защита.

Доналд Тръмп пледира „невинен“ по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи, след започнатото разследване за платените от него пари за мълчанието на порнозвезда по време на предизборната кампания през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Пред съдебната зала в Манхатън се е събрала шумна тълпа от поддръжници и противници на Тръмп. С тъмносин костюм и червена вратовръзка, 76-годишният Тръмп почти не прояви емоции, когато помаха с ръка на множеството, събрало се пред съдебната сграда.

Общо, обвиненията срещу Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк, но реалната му присъда, ако бъде признат за виновен, почти сигурно ще бъде много по-малка, отбелязва Ройтерс.

Съгласно закона в САЩ поставянето под полицейски арест е задължителна формална процедура при явяване на обвиняем в съдебната зала. След снемането и обработването на пръстовите му отпечатъци, Тръмп вече се счита за задържан. Американски медии по-рано съобщиха, че Тръмп вероятно няма да бъде окован с белезници, тъй като прокуратурата в Манхатън е заключила, че няма необходимост от това. Белезниците се използват, за да се попречи на заподозрения да избяга или да нападне окръжния прокурор или съдебния персонал.

В публикация в социалните медии Тръмп заяви, че наказателният съд в Манхатън е „много несправедливо място“ и призова делото да бъде преместено в квартал Стейтън Айлънд в Ню Йорк, който редовно гласува за републиканци.

Насочвам се към Долен Манхатън, сградата на съда. Изглежда толкова сюрреалистично, ще ме арестуват. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка.

Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017 - 2021)

Бившият американски президент ще се върне във Флорида, за да произнесе реч от имението си в курорта Мар-а-Лаго в 20:15 ч. във вторник (03:15 българско време), съобщиха от кабинета му.

Тръмп е първият американски президент, който някога е бил обвиняван в престъпление. Голямо съдебно жури реши миналата седмица да бъде обвинен Тръмп, след като се запозна с доказателствата от разследване на тайно плащане на пари на бившата порноактриса Сторми Даниълс по време на президентската кампания за изборите през 2016 г. Става въпрос за 130 000 долара, платени на Даниълс от тогавашния адвокат на Тръмп – Майкъл Коен.

Съдията по делото отказа камери да снимат изслушването, бяха допуснати само фотографи, които направиха снимки на обвиняемия.