Euronews Сега

САЩ с нов пакет помощ за Киев за 2,6 млрд. долара

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Продължават ожесточените боеве за източния украински град Бахмут. Той все още е под контрола на Киев, а украинските военни командири вече планират контраофанзива. На този фон във вторник Белият дом обяви, че изпраща нов пакет от военна помощ за страната на стойност 2,6 милиарда долара.
Боеприпаси за ракетните системи HIMARS и артилерията са включени в най-новия пакет от военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара. Това обявиха от Пентагона като допълниха, че на Киев ще бъде пратено и леко стрелково оръжие.

САЩ предоставят пакет за подкрепа на отбраната в размер на 2,6 млрд. долара. Боеприпасите са за леки многоцелеви ракетни установки, за противовъздушна отбрана, за артилерията. Това е точно това, от което се нуждаем. Благодаря ви, президент Байдън, благодаря ви, Конгрес, благодаря ви американци.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В традиционното си обръщение Зеленски коментира и членството на Финландия в НАТО.

Руската агресия ясно доказва, че само колективните гаранции за сигурност са надеждни. За това сме говорили винаги. Също така сме обсъждали и бързината, с която се взимат решенията относно сигурността. Сега видяхме колко бързи могат да бъдат процедурите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно украинската армия обяви, че е отблъснала 45 руски атаки за последните 24 часа. Ожесточените боеве за източния град Бахмут продължават. Той все още е под контрола на украинската армия, а киевските командири все по-сериозно планират контраофанзива. Битката за Бахмут е една от най-кървавите от началото за войната, като руснаците неколкократно обявяваха победа.