Свят

Какви са нагласите и очакванията от визитата на Макрон и Фон дер Лайен в Пекин?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След новата доктрина на Урсула фон дер Лайен за преоценка на дипломатическите и икономически отношения на Европейския съюз с Китай, всички погледи са насочени към нейната визита в Пекин заедно с френския президент Еманюел Макрон. Визита с големи залози. През 2022 г Китай беше третият партньор на Съюза по износ на стоки и първи по внос.

Някои експерти смятат, че това посещение ще бъде използвано от Си Цзинпин, за да се опита да убеди европейските лидери отново да правят бизнес със страната му.

Имаме най-големите играчи – Германия и Франция. Бизнес средите в тези две страни имат много голям интерес да се върнат на старите си пътища. Бизнес делегацията с Макрон е сигнал за Пекин, че икономическото сътрудничество остава важно в дневния ред на Париж. На ниво ЕС, което беше видно от речта на Фон дер Лайен, Европа не е за разединение.

Алисия Бачулска – Европейски център за външна политика

В случая става въпрос за намаляване на рисковете, но това няма да е никак лесно, подчертава Бачулска.

„Това ще бъде много трудно, като се има предвид степента на ревизионизъм на Си Цзинпин и начина, по който нашата икономика се политизира в последното десетилетие. Трябва се вземат под внимание и амбициите на Си да създаде форма на зависимост, за да предпази Китай от външни шокове“, допълва Бачулска.

Намерението на Макрон е да обезсърчи Китай да се сближи още повече с Русия. За експертите пространството за маневриране е малко, тъй като китайско-руските отношения са придобили стратегическо значение. Макрон и Фон дер Лайен биха могли само да предупредят Пекин за възможните последствия в случай на военна подкрепа за Русия.

Президентът Макрон има легитимността да повдига въпроси пред Китай по две причини. Първо, Франция е ядрена сила. И, второ, Франция за разлика от Съединените щати и Великобритания, не е част от споразумение за споделяне на ядрени оръжия. Мисля, че френският президент трябва да е наясно с ограниченото влияние, което има върху Си Цзинпин. Франция в сравнение с Китай е малка държава, въпреки че е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Отношенията са асиметрични и Макрон не може да убеди Си да направи това или онова. Но може да опита. Добре е да се държат комуникационните канали отворени, но трябва да имаме сравнително ограничени очаквания.

Антоан Бондаз – професор в Института за политически изследвания в Париж

И двамата експерти са съгласни, че чувствителните технологии са ключови в отношенията ЕС-Китай, но това не означава, че азиатската страна има предимство, тъй като тя е ориентирана към износа и е силно зависима от достъпа до европейския пазар.