Европа

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да бъде по-твърда към Китай

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европа трябва да бъде по-твърда спрямо Китай, посочи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Преди посещението си в Пекин заедно с френския президент Макрон следващата седмица, тя даде тон на нова динамика в отношенията между ЕС и Китай. Акцентира и на необходимостта от разработване на нови инструменти за търговията с високочувствителни технологии.

Смятам, че нито е жизнеспособно, нито в интерес на Европа, да се отделим от Китай. Отношенията ни не са черно-бели, отговорът ни също не може да бъде такъв. Трябва да се съсредоточим върху премахването на риска, а не върху отделянето.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Визитата в Пекин идва след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Западът се притеснява от сближаването между двете страни, но преди всичко иска да предотврати военна подкрепа от Китай за Русия.

„Всеки мирен план, който на практика консолидира руските анексии, не е жизнеспособен. Трябва да бъдем откровени по този въпрос. Как Китай ще продължи да взаимодейства с войната на Путин, ще бъде определящ фактор за развитието на отношенията между ЕС и Китай“, посочи още председателят на ЕК.

Според Фон дер Лайен, Китай се опитва да използва слабостта на Русия, за да засили своето международно влияние и да наложи собствен геополитически дневен ред.

Някои анализатори смятат, че ЕС трябва да се приспособи към бъдещ двуполюсен свят, но трябва да го направи според собствените си условия.

„Не можем да имаме доверени и дълбоки отношения с Китай, който би подкрепил и продължава да подкрепя руската военна машина. По-добре ще бъде, вместо да ни казват какво да правим в това пространство, ние сами да определим условията на нашия ангажимент. Това е въпрос от спешен порядък. Има рискове, които вероятно ще се увеличават. Зависимостта ни е изключително голяма в определени аспекти, а геополитическото напрежение около Китай се увеличава. Но трябва да го направим правилно и да не реагираме прибързано“, казва анализаторът Мико Хуотари.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС трябва да преразгледа всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции с Китай, което не е ратифицирано и е в застой от 2021 г.