Свят

Може ли Китай да издейства мир между Русия и Украйна?

От Euronews България Euronews България
Xi Jinping China Kitay AP Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: AP, архив

Китай се представя за неутрален във войната на Русия срещу Украйна. В същото време китайският президент Си Дзинпин беше в Москва на продължителна среща с Путин – обвиняем за военни престъпления в Международния съд в Хага.

В статия, публикувана в руските държавни медии по повод началото на пътуването на Си, китайският държавен глава нарече посещението си „пътуване на приятелството, сътрудничеството и мира“ и обеща да отвори нова страница в двустранните отношения на Пекин и Москва.

Китай „винаги е поддържал обективна и безпристрастна позиция“ по отношение на Украйна и „активно е насърчавал мирните преговори“, се казва още в статията.

След успешното помирение от Китай на двама заклети съперници – Саудитска Арабия и Иран, дали мирът в Украйна е следващата победа за китайската дипломация?

Както представители на ЕС, така и тези на НАТО, настояват Пекин да поеме активна роля и да окаже натиск върху Москва.


Какво свързва Китай и Русия?

В допълнение към дългата история и близо 4200-километровата граница, между Русия и Китай съществуват множество връзки.

„За Китай има огромен смисъл да си осигури чрез преговори, чрез съюза си с Русия в момента, с Путин, поне да избегне проблеми по тази граница", обяснява професор Ханс ван де Вен, историк и професор по китайска история в университета в Кеймбридж.

На световната политическа сцена Китай и Русия са обединени от противопоставянето си към Съединените щати, отхвърлянето на НАТО и западния модел на демокрация.

Освен това те споделят общи икономически интереси: Китай внася суровини, а Русия разчита на вноса на високотехнологични продукти и компоненти от Китай, обяснява в интервю за Euronews д-р Саския Хибер, преподавател по международна политика с фокус върху Азиатско-тихоокеанския регион в Академията за политическо образование в Туцинг, Германия.

Но тази особено силна връзка между Русия и Китай се основава главно на близките отношения между двамата президенти, обяснява Стивън Цанг, политолог и директор на Китайския институт на SOAS в Лондон.

„Съществува много силна лична връзка и взаимно уважение и възхищение между Путин и Си Дзинпин", казва Цанг.


Каква роля играеше Китай във войната досега?

Ролята на Китай досега може да се опише като балансиране. Обявявайки се за „неутрален“ до известна степен, като същевременно остава близък до Путин и Русия, Китай е създал позиция, която „неизбежно създава дистанция между него и САЩ, но в същото време не отчуждава напълно европейските държави“, смята професор ван де Вен, който говори за „сложна маневра“.

Преди месец Китай представи план от 12 точки за мир в Украйна, който Европейският съюз разкритикува, тъй като не прави „разлика между агресор и жертва“, а поставя страните на едно и също ниво, заяви представителят на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел по повод годишнината от войната.

Саския Хибер класифицира документа с китайските точки като „не много конкретен“. Според експерта по Китай мирният план е бил „възприет с внимателна дистанция в Москва“.

Мненията на експертите се различават по отношение на това какво всъщност казва Китай с първата точка – зачитане на суверенитета на всички държави. Хибер вижда ясна формулировка, че Пекин изисква от Москва да зачита украинската територия.

„В документа с позицията на Китай обаче просто се казва, че трябва да се зачита териториалната цялост, без да се казва чия е тази териториална цялост“, казва професор Цанг.

Russia China 23079602586110 Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин в Москва. Снимка: AP

Откъде дойде инициативата за новата роля на Китай като мирен посредник?

По-рано този месец Саудитска Арабия и Иран обявиха, че ще отворят отново дипломатическите си канали след няколко години мълчание. Това сближаване между заклетите врагове, което е от решаващо значение за Близкия изток, беше договорено от Китай – по инициатива на президента Си.

„Си Дзинпин се опитва да намери нова роля за Китай в света“, каза ван де Вен. Сега Пекин се представя за посредник във войната в Украйна – за първи път Китай се намесва по този начин в европейската политика.

Ван де Вен смята, че пряка намеса във войната (Китай я нарича „криза“ в своя план от 12 точки) е малко вероятна, дори ако Съединените щати получат индикации, че Китай може да доставя оръжие на Русия. Основната грижа на Пекин е да даде знак за готовност да играе активна роля в постигането на мир, каза Цанг.

Макар че Китай има интерес да гарантира функционирането на световната икономика и международните търговски отношения и вериги за доставки, той основно иска да остане извън войната в Украйна, казва Саския Хибер.


Може ли Пекин да издейства мир в Украйна?

Докато нито Украйна, нито Русия са склонни да говорят за мир и да търсят решение на бойното поле, Китай също не може да играе роля в мирния процес, смята професор ван де Вен. „Мисля, че в момента разговорите просто не са опция“, добавя той.

Саския Хибер е съгласна с това мнение. Според нея, макар Китай да е ангажиран с мира и преговорите, той пренебрегва позицията на Москва, „че в този момент не е възможно да се откаже от военните действия и войната“.

Китай не може да играе посредническа роля, каза тя, „защото не осъжда войната, защото е на страната на Москва. Защото не казва открито, че това е агресивна война, незаконна агресивна война“.

Прекратяването на войната може да бъде в интерес на Китай и от други гледни точки: Китайският експертен опит би могъл да изиграе важна роля във възстановяването на Украйна.

„Китай би могъл да изиграе положителна роля, ако иска. Той е много подходящ за това, като се има предвид способността му да изпълнява големи проекти и да ги реализира бързо“, каза ван де Вен.

Но макар че Пекин би могъл да извлече полза от тази ситуация, водещата роля във възстановяването и присъствието на Китай в Украйна ще „създадат нови тревоги“ в Европа, смята ван де Вен.


Какъв натиск може да окаже Китай върху Москва?

Нито ЕС, нито САЩ могат да действат като посредници, заяви пред испанския ежедневник El Mundo пратеникът на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел. „Дипломацията не може да бъде само европейска или американска, китайската дипломация също трябва да играе роля тук“, каза Борел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също засилва натиска върху Пекин:
„Китай трябва да започне да разбира гледната точка на Киев и да установи контакт с президента Володимир Зеленски, ако има сериозни намерения за мир. От друга страна, Пекин не осъди незаконното нахлуване на Русия“, заяви Столтенберг.


Доколко е вероятно Пекин да засили натиска върху Москва, за да се стигне до бързо прекратяване на войната?

Саския Хибер говори за „огромната дилема“, пред която войната в Украйна е поставила Китай.

Страната не е заинтересована да има силен, победоносен съсед в лицето на Русия, който да спечели триумфално войната, нито пък иска Русия да се провали с гръм и трясък и да излезе от войната напълно отслабена, откъдето идва и инициативата за мирни преговори, казва Хибер.

„Ако ЕС очаква Си Дзинпин действително да изиграе роля за постигане на мир, искрено, мисля, че ЕС се заблуждава“, смята Стивън Цанг.

Според него фактът, че Си Дзинпин е пътувал до Русия на държавно посещение и се е срещнал с Путин за продължителен период от време, докато е планирал (евентуално) да разговаря чрез видео връзка с президента Зеленски, показва, че Си не търси безпристрастно решение.