The Cube

The Cube: Какво казва езикът на тялото на Путин и Си Дзинпин

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Излъчената по телевизията среща на руския президент Владимир Путин с този на Китай Си Цзинпин имаше тотален международен отзвук. Няма да е преувеличено да кажем, че западните държави са се вглеждали във всеки детайл от разговора между двамата лидери. „Ройтерс“ са събрали част от мненията на експерти по езика на тялото относно поведението на Путин и Си Цзинпин. Ето и какво мислят някои от тях:

Карън Леонг и Луиз Малер – специалисти в тази област от Сингапур и Австралия, са на едно мнение за това, че Си е изпреварил Путин с части от секундата, като е протягал ръка за ръкостискане, с което ясно е показал, че въпреки че той е на посещение в Москва, е този с по-съществена роля в отношенията им. Наблюдението, че Си е поставил ръката си върху тази на руския си колега е в подкрепа на тезата за доминацията на китайския президент. Малер отбелязва още, че на фона на спокойствието и увереността, които Си излъчва, Путин е стиснал юмрук, гледа към пода и прави тикове. Редкият зрителен контакт, който осъществяват, издава напрежението от заложеното на карта и от двамата, продължават специалистите. Всъщност Путин е на 70 години, с няколко месеца по-възрастен от Си. Бил е на власт два пъти по-дълго от китайския си колега.

Снимка на коленичилия Путин пред Си се разпространява изключително интензивно в социалните мрежи и достигна голяма популярност. Някои експерти в областта на технологиите са проверили кадъра и твърдят, че става дума за дигитално модифицирана снимка, а не за реална. Заподозреният за манипулацията е изкуственият интелект, както и, разбира се, всеки човек.