The Cube

The Cube: Как интервю на Хю Грант пред моделка му лепна етикета „женомразец“

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Ако имате социални мрежи, няма начин да не сте попаднали на блиц интервюто, което моделът Ашли Греъм води с актьора Хю Грант непосредствено преди връчването на наградите „Оскар“. Това, което предизвика вълна на недоволство в социалните мрежи, а и призиви за бойкот на творчеството на актьора, са отговорите на Грант. Те са определени за неуважителни кратки, груби, пренебрежителни към интервюиращата, дори унизителни за нея.

Например на въпрос с дреха на кой дизайнер е облечен, Грант отговаря с „костюма, създаден от шивача ми“. На въпрос „Кой е фоворитът ви за Оскар“, последвалият отговор е: „за никого конкретно“. Последната капка в чашата за много потребители обаче се оказва репликата на Грант, чрез която нарече церемонията на оскарите панаир и на суетата. Тук Грант направи препратка към романа на Уилям Текери със същото заглавие, но Греъм помисли, че става дума за известното парти на Vanity Fair след церемонията.

И макар всичко казано до тук да звучи просто като повърхностен бърз разговор, който очакваме от подобни събития, отзвукът е значителен. Седмица след проведеното интервю Хю Грант е обявен за женомразец, а всички големи американски медии отразяват реакциите на първите си страница. The Washington Post оглави една своя статия: „Хю Грант груб ли е или е просто британец?“, а активисти по правата на човека разискват поведението на актьора в сутрешни блокове.

Съвсем очаквано дори непознати потребители влязоха в спорове в онлайн пространството. Някои потребители смятат, че въпросите на Греъм не са качествени журналистически въпроси и заслужават подобни отговори. Нейните фенове обаче определят отношението му за унизително спрямо всички жени. Въпреки политическия оттенък, който интервюто придоби, се създадоха и доста мемета. Сред тях са „Оскар“ за най-добра актриса за Ашли Греъм за края на интервюто, когато се усмихва на Грант и му казва, че разговорът им й е бил много приятен.