The Cube

The Cube: Леонардо Ди Kаприо прави завод за „слънчеви диаманти“ в Испания

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Както някои медии и жители на испанското градче Трухильо отбелязват, няколко крана, парче празна земя и обещание за създаване на фабрика предизвикаха невиждано вълнение в така наречената „празна Испания“ – регион със силно намаляващо население през последните десетилетия.

Всъщност става дума за проект на северноамериканска компания, чийто инвеститор и съветник е Леонардо Дикаприо, да създаде предприятие за производство на „слънчеви диаманти“ за различни приложения: например за бижута или промишлена употреба. Що се касае до избора на мястото, въпреки че сред другите алтернативи са били Китай и Обединените Арабски Емирства, испанското селце е спечелило инвеститорите с качеството на местния камък, възобновяемите ресурси и стабилния пазар в страната.

И макар че срокът за завършване на съоръжението е 2024 г., местните жители вече следят работата на строителите. Много от тях не могат да повярват, че се случват нови строежи. Въпреки че Трухильо е известен като „най-красивият град“ в региона, на балконите на много сгради могат да се видят табели „отдава се под наем“ или „продава се“ и възможности за работи почти няма, с изключение на хотелиерската индустрия и селскостопански сектор. Именно на този фон обещанието за откриване на 1000 работни места развълнува цялото градче.

Вече се появиха и надежди самият Леонардно Дикаприо да посети Трухильо.

Холивудският актьор, който е силно ангажиран природозащитник, се включва в този проект след участието си във филма „Кървав диамант“.