The Cube

The Cube: Испания прие закон, който разрешава на жените да вземат платен „менструален отпуск“

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Испания прие закон, който разрешава на жените да вземат платен „менструален отпуск“. Това обаче е само част от цял пакет, насочен към сексуалните и репродуктивни права. За тази новина ще ни разкаже повече Мария Кръстанова в The Cube.

Законопроектът беше одобрен от испанския парламент в четвъртък и включва редица облекчения за жените. Едно от тях е и разрешаването за вземане на т. нар. „менструален отпуск“, с което Испания стана първата европейска страна взела това решение. Отпуската е тридневна с възможност за удължаване, като за нея е необходима бележка от лекар. Сметката се поема от обществената система за социална сигурност. Това е само една от взетите мерки в борбата срещу стереотипите и митовете за жените.

Министъра по въпросите на равенството Ирене Монтеро, откровена феминистка в лявото правителство, приветства „историческия ден на напредък в областта на правата на жените“. Пътят дотук обаче никак не беше лесен. Политиците, включително и тези от управляващата коалиция, както и синдикатите, са разделени по отношение на тази политика, тъй като има опасения за обратен ефект и заклеймяване на жените на работното място.

Някои социалисти изразиха загриженост, че „менструалният отпуск“ ще обезкуражи работодателите да наемат жени за работа. Предстои да видим дали това ще се случи. Както споменахме в началото обаче, отпуската е част от ново широкообхватно законодателство. В съответствие с новите закони на тийнейджърките на 16-годишна възраст вече ще бъде позволено да правят аборт във всяка държавна болница, без да се нуждаят от съгласието на родител, както и да сменят пола си, а в някои обществени заведения, като в учебните сгради и затвори например, ще бъдат раздавани безплатни женски хигиенни продукти. Законът включва още нов платен предродилен отпуск от 36-тата седмица на бременността до момента на раждането, както и предоставяне на безплатни контрацептиви.

Понастоящем менструален отпуск се предлага само в малък брой държави, сред които Япония, Тайван, Индонезия, Южна Корея и Замбия.