The Cube

The Cube: Хонконг раздава 500 000 самолетни билета, за да върне туристите в страната

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Хонконг ще раздаде 500 000 самолетни билета на стойност над 250 милиона евро. По този начин се надява да поправи щетите, които пандемията от Ковид нанесе върху туристическия сектор.

През 2019 г. Хонконг е приел 56 милиона посетители, което е над седем пъти повече от населението му. Това е статистика от преди началото на пандемията. Заради строгите ограничения по време на пандемията от Ковид обаче, високия отлив от туристи опустоши туристическия му сектор и икономиката му. БВП на града през миналата година е спаднал с 3,5 % спрямо 2021 г., според предварителните данни на правителството. Именно с тази си инициатива Хонконг се надява да възвърне част от приходите си.

Но как ще работи схемата, чрез която ще се раздават въпросните билети?

Подаряването им стартира на 1 март и ще продължи около 6 месеца, като ще се случва на етапи. От май месец натам започва разпределението им в Североизточна Азия, Европа и други пазари. 65 % от безплатните билети ще бъдат раздадени от три базирани в Хонконг авиокомпании чрез техните директни канали или агенти.

Останалите билети ще бъдат запазени за секторите, свързани с туризма, с цел да се популяризира региона.

Раздаването на билетите ще се извършва под различни форми. Например чрез теглене на късметлийски томболи или на принципа „купи един и получи друг безплатно“.

След началото на кампанията ще може да се регистрирате за участие чрез уеб сайтовете на авиокомпаниите.

Всички билети ще бъдат двупосочни в икономична класа, а победителите ще бъдат отговорни за заплащането на всички свързани с тях допълнителни такси и данъци.