The Cube

The Cube: ЕС в борба с фалшивите новини

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Върховният представител по външните работи на ЕС Жосеф Борел заяви, че ще бъдат изпратени експерти по дезинформация в офиси на Съюза по целия свят. За тази новина ще ни разкаже повече Мария Кръстанова в The Cube.

На публична конференция в Брюксел, посветена на фалшивите новини, върховният представител по външните работи на ЕС Жосеф Борел изнесе изключително интересна новина. Стана ясно, че във всички офиси на Европейския съюз ще бъдат разположени експерти в борбата с дезинформацията, разпространявана от „злонамерени участници, включително Русия и Китай“.

Той допълва, че разходите, които инвестира Русия в създаване и разпространяване на фалшиви новини, за да прокара своята гледна точка, масово надхвърлят европейските инвестиции за противодействие на подобна намеса. Това е и причината, поради която ЕС и неговите партньори ще разработят оперативно съвместен обмен на данни и анализ на чуждестранни кампании за дезинформация. Борел подчертава обаче, че все още има много хора в света, които не говорят английски и трябва да се намери начин за адресиране към тях на родния им език.

Доклад за заплахите от манипулиране на чуждестранна информация и намеса посочва, че в последните си кампании Русия се опитва да прехвърли вината за нахлуването си в Украйна и последиците от него върху световната икономика, върху Киев и западните съюзници. Изготвянето на изображения и видеоматериали са двете най-често използвани от Русия и Китай техники за разпространение на дезинформация, като впоследствие те се споделят от широк кръг от хора.

Доклада посочва още, че междувременно Китай разширява тактиката си през последните години и многократно разпространява конспирации чрез своите дипломати и контролирани от държавата медии. Текстът завършва с извода, че Китай потиска и бунтуващите се гласове, които биха подкопали официалния наратив.