The Cube

The Cube: Как можем да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

След опустошителното земетресение в Турция и Сирия от вчера рано сутринта, спасителите на терен продължават денонощните си усилия да предотвратят повече човешки загуби. Това, на което сме свидетели обаче, повече от 24 часа след трагичното бедствие е, че сякаш светът се обедини и дори воюващи страни си помагат – Израел предлага помощ на Сирия, а Армения на Турция. Виждаме още и добрата страна на социалните мрежи.

Буквално всеки един от нас може да помогне на пострадалите от земетресението, използвайки социалните платформи. За съжаление обаче, поради гражданската война в Сирия има наложен строг режим и наложени санкции срещу страната, които не позволяват изпращането на дори хуманитарна помощ. В този смисъл, в страната ни на този етап повечето доброволчески организации са свързани с жертвите в Турция. Ето и как можем да помогнем:

Освен БЧК, издателят Манол Пейков също веднага пое инициативата в социалните мрежи. В официалния му профил във фейсбук може да намерите сметката, на която да преведете пари за пострадалите в Турция, както и списък с най-необходимите неща в момента. Сред най-спешните на този етап са спални чували, одеяла и палатки. Издателят дава и повече информация за случващото се в Турция а, тъй като е в контакт с хора на терен. Пише още, че дарителите в момента са над 1500.

Лазар Радков, който добре познаваме от кампанията му „Капачки за бъдеще“, а и други важни каузи, работи съвместно с Манол Пейков. Сред другите български организации са Гората.бг, „Платформата“ и Главното мюфтийство в България.

Хората в пострадалите райони се нуждаят спешно от помощ за оцеляването си. В тази връзка БЧК стартира кампания за набиране на средства. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.