Добро Утро, Европа

Сеизмолог: Над 100 вторични труса са регистрирани в Турция през нощта

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

През нощта са регистрирани около 100 земетресения с магнитуд над 4 по Рихтер. На територията на България няма, нашата територия е сравнително спокойна. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. Пламена Райкова, ръководител департамент "Сеизмология" при БАН.

Всеки източник на такива събития е абсолютно индивидуален и няма как да има връзка на толкова голямо разстояние, обясни тя.

 

Много зависи от строителството на самото място, ако беше още една идея по-надеждно, може би щяха да са една идея по-малко.

доц. Пламена Райкова, БАН

Земетресението е плитко, то е хоризонтално и вертикално, напрежението което се е освободило, е прекалено голямо и това води до тези разрушения“, каза още доц. Райкова.

„Изпратихме 12 души екип с пет обучени спасителни кучета и допълнително оборудване и техника, които да позволят самостойно разгръщане на тази работна единица. В тези първи 48/72 часа ключовото е да може да се търсят живи хора под руините. Именно това е задачата на кучетата – искрено се надяваме тя да е успешна.“

Това каза от своя страна Преслава Лилова, директор „Международно сътрудничество и програми“ към БЧК.

Колко време може да се оцелее, зависи от чудото на живота, посочи тя.

 

Имаше емблематичен случай с малко бебе, което беше извадено след дълъг престой моята искрена надежда е повече хора да срещнат това чудо.

Преслава Лилова, БЧК

Вчера Българският червен кръст стартира и дарителска акция в помощ на пострадалите от земетресението

Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

 

Целия разговор вижте във видеото.