Свят

Жертвите в Турция и Сирия вече са над 8000 (обновява се)

От Euronews България Euronews България

Продължава да расте броят на жертвите от опустошителното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия вчера. До момента (около 07:00 ч. на 8 февруари) двете страни са установили над 8000 загинали и над 31 000 ранени. В тази статия можете да следите хронологията на печалното събитие. 

Хората в пострадалите райони се нуждаят спешно от помощ за оцеляването си. В тази връзка БЧК стартира кампания за набиране на средства. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

...

07:00 часа, 8 февруари

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия продължава да расте. Към момента данните са за над 8 хиляди загинали. Спасителите на място призовават за изпращане на финансова помощ на засегнатите райони.

 

 

20:00 часа, 7 февруари

Броят на жертвите надхвърля 4500 в Турция и 1700 в Сирия. 

Лошите метеорологични условия затрудняват спасителните операции и влошават още повече положението на хората, чиито жилища са разрушение. Някои райони са без гориво и електричество, предаде Ройтерс. Десетки хиляди хора са ранени и останаха без дом.

Жителите на няколко пострадали турски града изразяват гняв и отчаяние от това, което според тях е бавна и неадекватна реакция от страна на властите на най-смъртоносното земетресение, удряло Турция от 1999 г. насам.

„Тук няма дори нито един човек. Ние сме под снега, без дом, без нищо. Какво да правя, къде да отида?“, казва пострадал, чийто дом в Малатия се е срутил и чиито роднини са в неизвестност.

„Сега е надпревара с времето“, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус в Женева. По неговите думи всяка минута, всеки час, който минава, шансовете да бъдат намерени оцелели намаляват.

Според информацията на турските власти от опостушителното земетресение са засегнати 13.5 милиона души, около 6000 сгради са повредени, от които близо 1000 са напълно разрушени от природното бедствие.

17:00 часа, 7 февруари

Пет екипа на Euronews са в разрушените райони, като два от тях са специалните пратеници на Euronews България. От малките часове на нощта Юлиян Стоянов и Ирина Иванова са в Турция и събират разказите от района на опустошителния трус.

Адана се намира на 15 километра от епицентъра на земетресението от понеделник сутринта, като много от сградите в града са повредени, 12 от които значително. Пътищата също са напукани. Много хора са напуснали домовете си, но са благодарни за едно нещо – че са живи. В града тече и евакуация.

Забелязва се умора в очите на спасителните екипи, но те продължават с работата по издирването и извеждането на пострадали от руините на земетресението. От България на терен има 80 доброволци, които участват в спасителните операции.

15:00 часа, 7 февруари

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви тримесечно извънредно положение, обхващащо 10-те южни провинции на Турция, засегнати от опустошителни земетресения. Целта на мярката е да се облекчат усилията по спасяването на оцелелите, предаде Ройтерс. 

Ердоган съобщи още, че броят на потвърдените жертви на изключително разрушителните земетресения е достигнал 3549 души.

Засега 70 държави са предложили помощ в спасителните операции, като Турция планира да отвори хотели в туристическия център Анталия, на запад от епицентъра на земетресенията, за временно настаняване на пострадалите от природното бедствие, стана ясно още от думите на турския държавен глава.

12:00 часа, 7 февруари

23 милиона души може да бъдат засегнати пряко и косвено от силното земетресение, отнело живота на хиляди в Турция и Сирия, предупреди Световната здравна организация. Това сочи анализът на експертите въз основа на разрушенията, мразовитото време, вторичните трусове и очертаните предизвикателства с намирането на дом, прехрана и топлина за останалите без дом. Десетки държави обещаха и изпратиха помощ, но мразовитото време и неработещите летища в Турция затрудниха сериозно доставките. Допълнително предизвикателство представлява и конфликтът в Сирия, който вече е причинил сериозни разрушения и трудности в логистиката и спасителните дейности.

Броят на загиналите в двете страни вече надхвърли 5 000 души, но опасенията на СЗО са, че може да достигнат 20 000. Толкова в момента са ранените.

Earthquake07 Снимка: AP

11:00 часа, 7 февруари

Жертвите на земетресението вече надхвърлят 5000 души - 3500 в Турция и 1500 в Сирия. Държави от цял свят изпратиха екипи, които да подпомогнат спасителните дейности, а турската агенция за управление на бедствията съобщи за над 24 400 души от спасителните служби вече са на място. Съобщава се за поне 6000 разрушени сгради само на територията на Турция.

09:29 часа, 7 февруари

Над 4800 души са жертвите до момента - общо в Турция и Сирия.

 

07:27 часа, 7 февруари

Продължава да расте броят на жертвите в Турция и Сирия след опустошителното земетресение от 7.8 по Рихтер, което удари двете страни в ранните часове на понеделник.

Над 4 300 са загинали до момента – около 3 000 в Турция и 1 300 в Сирия. 20 000 са ранени, 14 хиляди от тях в Турция.   

Службите за спешна помощ съобщиха, че до момента са спасени над 8 000 души.

В Сирия най-много са загинали в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус, съобщи сирийското министерство на здравеопазването. Спасителната група на "Бели каски" продължават издирването на оцелелите под отломките.

Ново земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разтърси централната част на Турция тази сутрин около 5 часа. Епицентърът е бил на пет километра от района на Голбаши, на дълбочина два километра. Засега няма данни за жертви и щети от послудния трус. Вторичните земетресения продължават с голям интензитет, само вчера е имало над 150.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви общонационален траур в страната за жертвите на двете земетресения, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на траур в Турция ще продължи до 12 февруари включително.

07:15 часа, 7 февруари

Ирина Иванова и Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria от мястото на събитието - Адана, Турция:

07:02 часа, 7 февруари

Екипът на Euronews Bulgaria за пътуването му с един от самолетите "Спартан" превозващ помощ за пострадалите от земетресението в Турция: