Европа

Как България помага на Турция (обобщение)

От Euronews България Euronews България
329557293 738829874217215 4297870817648956163 N Снимка: Юлиян Стоянов

България изпрати помощ на Република Турция за справяне с последствията от опустошителните земетресения през изминалото денонощие. В 4:17 ч. днес трус с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разлюля същия район. Жертвите и ранените са хиляди, много хора са изчезнали под развалините. Служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника, пет кучета от Българския Червен кръст.

Двата самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха на обяд от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция. Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. Българският Червен кръст обяви, че има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП). Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуват тази вечер за Турция, за да се включат в спасителните дейности. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на южната ни съседка.

 

329716939 2268939196640038 2686067223920907862 N Снимка: Юлиян Стоянов

 

Още на обяд два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „Враждебна“. На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението, случило се там по-рано днес. Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „Враждебна“, каза за БТА, че машините превозват до Турция около 15 души от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община, заедно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива ситуации. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подходящата медицинска апаратура и екипировка. Има готовност, след успешното изпълнение на задачата, да се направи „още един полет или колкото трябва полети, за да окажем необходимата помощ на Турция“, посочи подполковник Димчо Добрев.

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, съобщиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване, обяви старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и директор на Дирекция „Оперативни дейности".

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост.

Седем спасители от сектора за специализирани оперативни дейности (СОД) при Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последиците от разрушителното земетресение в Турция, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Българският Червен кръст е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта - походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Организацията стартира кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 г.

Открита е специална банкова сметка в лева:

 

IBAN: BG64UNCR76301078660913

 

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви пред журналисти по-рано днес, че България има готовност при заявка на турската страна да предостави допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви тази сутрин, че изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция след силното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително  термокамери, виброкамера и дрон.

Съболезнования към близките на загиналите изразиха президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и политици.