Свят

Оцелели от бедствието: Шестчленно семейство се спасява по чудо от разрушена сграда в Сирия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Спасители търсят оцелели сред останките на разрушените сгради и пренасят ранени в болница в западната част на Идлиб, след като мощно земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия рано в понеделник, сривайки хиляди сгради и отнемайки живота на хиляди хода. Осама е имал късмета да се спаси, след като в бягството си заедно със семейството си, върху него пада сградата, в която е живеел.

Имам съпруга и 4 деца. Бяхме си у дома и спяхме спокойно. Усетихме земетресението и веднага се събудихме, тъй като беше твърде силно. Живеем в четириетажна сграда, на третия етаж. Усетихме силата на труса, така че се измъкнахме с децата със съпругата ми и побегнахме директно към изхода. Известно е, че трябва да се излезе от сградата (в такива случаи). И когато стигнахме до изхода на сградата, тя се срути върху нас. Бог ни спаси, върху нас падна дървена врата, която ни запази живи. Трите ми деца са с рани по главите и лицата, а дъщеря ми се спаси без никакви наранявания. Съпругата ми има рани по главата и лицето. Дойдохме тук и получихме първа помощ. Никой от живеещите в сградата не е оцелял, само ние.

Осама Абделхамид, оцелял от провинция Идлиб

Смята се, че хиляди хора все още са затрупани под отломките, а броят на жертвите се очаква да расте експоненциално, тъй като разрушенията са повсеместни. И от двете страни на границата събудените жители от мощните трусове, излязоха навън в студената, дъждовна и снежна зимна нощ, докато сгради се срутваха около тях, а силните вторични трусове продължаваха.