Свят

Поне 65 държави вече оказват помощ на Турция и Сирия след труса

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Светът реагира със съпричастност и солидарност за пострадалите от мощния трус в Турция и Сирия.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия съобщават, че над 6 000 сгради са били изравнени със земята в няколко града, включително много многоетажни жилищни блокове, които са били пълни със спящи жители, когато е станало първото земетресение. Турската хуманитарна агенция AFAD съобщи, че започва разпределението на стотиците доброволци, които пристигат за да помогнат в издирването на оцелелите.

 

Две хиляди деветстотин двадесет и един от нашите граждани загубиха живота си само за ден. Броят на ранените е 16 000 души. До момента има постъпили молби за помощ и подкрепа от 65 държави. Ние ще прехвърлим тези международни екипи в районите на бедствието, когато пристигнат в съответствие с действащите планове.

Юнус Сезер, председател на AFAD

Стотици доброволци, спасители и членове на неправителствени организации се втурнаха към летището в Истанбул, за да се включат в усилията за оказване на помощ в Южна Турция. Телевизиите показаха стотици хора с раници в ръце, които се опитват да влязат в терминала.

Много правителства побързаха да изпратят помощи, персонал и оборудване, за да подпомогнат спасителните дейности в засегнатите райони на Турция и Сирия. Европейският съюз мобилизира екипи за издирване и спасяване в помощ на Турция, а най-малко 13 държави членки предложиха помощ.

Премиерите на Австралия и Нова Зеландия обещаха помощ и подкрепа във вторник на най-засегнатите от земетресенията в Турция и Сирия.

 

Искам да изразя най-дълбоките съболезнования на Австралия към семействата и общностите, които са загубили свои близки. Мога да обявя, че австралийското правителство ще предостави първоначална хуманитарна помощ в размер на 10 млн. долара на засегнатите чрез нашите партньори от Червения кръст и Червения полумесец и чрез хуманитарни агенции.

Антъни Албанезе, министър-председател на Австралия

Нова Зеландия също обеща помощ в размер на 1 милион щатски долара.

САЩ координират незабавната помощ за Турция, член на НАТО, включително екипи за подпомагане на усилията за търсене и спасяване. В Калифорния близо 100 пожарникари и строителни инженери от Лос Анджелис, заедно със специално обучени кучета, са изпратени в Турция. Американският президент Джо Байдън разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган, като изрази съболезнованията си от името на американския народ и потвърди готовността на Вашингтон да окаже цялата необходима помощ. 

Обединените арабски емирства отпускат хуманитарна помощ на стойност около 13,6 млн. долара за Сирия след земетресението в Турция. Страната планира да създаде полева болница в Турция и да изпрати екипи за издирване и спасяване в Сирия заедно със спешни доставки и спешна помощ.

Две израелски хуманитарни делегации ще отпътуват за Турция, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Сърбия и Босна се присъединиха към държавите, които изпратиха 2 специализирани спасителни екипа с 27 души, обучено куче и оборудване за електронно издирване на изчезнали хора. Около 50 босненски спасители се включват в акцията.

Спасителни бригади от мексиканската армия, военноморските сили и Червения кръст отпътуваха за Турция, за да подпомогнат спасителните дейности в търсене на оцелели от опустошителното земетресение, което разтърси Турция и Сирия.