Общество

Мащабна акция за набиране на помощи за Турция в Община Руен

От Euronews България Euronews България

От рано сутринта в Община Руен започна стичане на хора с всякакви продукти за набиране на помощи за пострадаите региони в Турция. На територията на цялата община има 40 населени места, всички от които участват както в събрането на парични средства, така и на всякакви вещи от бита, лекарства и хранителни продути най-вече за децата. В тази мащабна кампания участва и община Айтос, цялото районно мюфтийство, имами в малките населени места където има трудно подвижни хора, но искат да дарят одеяла и малки парични средства.

С финансовата дарителска кампания изцяло се е заело мюфтийството в страната, както и кметовете на населените места, като на всеки дарил каквато и да е сума се дава протокол. 

 

Към края на седмицата, към четвъртък или петък най-късно, нещата ще бъдат закарани в сборен пункт в град Хасково, от където имам информация, че ще бъдат закарани в Република Турция.

Абдурхим Хасан, председател на общинския съвет в Руен

От ранно утро в сградата на община Руен, където е сборният пункт за събиране на провизии, жители на общо 40 села от общината започнаха да носят хранителни продукти и дрехи. От мюфтийството са открили и дарителска сметка.

Мащабната акция по събиране на помощи се провежда и в айтоските села, където хората събираха зимни дрехи, консерви, одеяла и обувки за децата. Тук намираме и Ружди Ахмет, чийто брат Лютви живее в турския град Ялова - регион който пострада по време на земетресението през 99-а година и даде 4 хиляди жертви. Ружди е щастлив, че брат му е добре и разговял с него всеки ден.

Темата за жертвите от земетресенията в Ялова е много чувствтелна, споделя Лютви, който е благодарен за подкрепата, която се очаква от България.

 

В момента е много тежко, бедствено е положенето, тъй като са минусови градусите в този регион, обхваща 10 области в Югоизточна Турция. Докато при нас имаше само едно земетресение, тук за един ден два големи труса по Рихтер 7,7 и 7,8 и това много тежко го преживяхме. Постоянно има вторични трусове, през половин час, през един час.

Лютви Юзгюр от гр. Ялова, Турция

Кампания по набиране на средства има и от Български червен кръст, като дарения се събират с SMS на кратък номер 1466.

Сформират се и доброволчески екипи от млади мъже, които се очаква тази вечер да потеглят към Турция с личните си автомобили.