Свят

Летището в Истанбул отесня за доброволците да помагат след бедствието

От Euronews България Euronews България
Havalimani Снимка: Yeni Şafak

Хиляди желаещи да участват в издирвателните и спасителни операции в зоната на земетресението се стекоха на летището в Истанбул. Доброволците се надпреварват кой първи да замине към пострадалите региони и образуват дълги опашки на терминалите, съобщи турският вестник Yeni Şafak. 

Губернаторът на Истанбул Али Ерликая съобщи, че към 00.30 ч. към районите на земетресението са отлетели 6718 държавни служители от агенцията за борба с бедствията и доброволци с 41 самолета. В 6 часа сутринта самолетите вече бяха 73, а отпътувалите служители и доброволци - 12 752. Те се отправят към Адана, Хатай, Кахраманмараш, Малатия, Газиантеп, Адияман и Диарбекир.

"Благодарни сме ви", каза Ерликая. 

Още хиляди желаещи останаха на летището в търпеливо изчакване на нови самолети. Понякога се стигаше до напрежение и блъскане между доброволците, затова се налагаше намесата на летищния персонал. С приоритет да се качат на самолетите се ползваха професионалните екипи и медицинския персонал. 

Havalimani 2 Снимка: Yeni Şafak

Трансферите на доброволци към пострадалите от земетресението райони продължава без прекъсване със самолети на Turkish Airlines, уточнява Yeni Şafak.