Euronews Сега

Спасиха тригодишно момиченце след 24 часа под руините

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Спасителите се надпреварват с времето в Сирия, за да успеят да измъкнат повече оцелели изпод бетонните отломки след тежкото земетресение. Служители на гражданска защита продължават да копаят денонощно в развалините в Северозападна Сирия.

Едно малко чудо е спасяването на 3-годишно дете повече от 24 след труса. Сирийска гражданска защита, показва как спасителите буквално с ръце изкопават живо дете от отломките на срутена сграда в Джиндерис, контролиран от опозицията. Детето изглежда зашеметено и стресирано, но не е тежко ранено.

Бащата на момиченцето, на име Нур, което на арабски означава светлина, е стоял до него, докато спасителите полагали усилия да го извадят от развалините.

 

Татко е тук, не се страхувай! Нур, скъпа, погледни към мен! Говори с баща си, говори. Бог да те благослови. Благодаря на Бога, че си в безопасност, скъпа! Благодаря на Бога, че си жива. Бог е велик!

Спасителите търсят оцелели сред плетеници от метал и бетон, разпръснати из целия регион, обхванат от 12-годишната гражданска война в Сирия и бежанската криза. Стотици семейства остават блокирани в развалините, се казва в изявление на "Белите каски". Текат усилия за намиране на временен подслон за хората, разселени от земетресението, но мащабът на необходимата реакция далеч надхвърля наличните местни ресурси. Болниците и клиниките са препълнени с ранени хора. В контролирания от правителството Алепо десетки хора са намерили подслон в християнски манастир.

 

Ние спяхме и изведнъж около 4 часа сутринта къщата започна да се тресе много силни. Къщата се люлееше напред-назад и не знаехме какво да правим. Застанахме под дъжда на улицата. Хората се страхуваха, бяха изскочили навън без чорапи или чехли. Някои хора не носеха палта. От ужаса, от страха, просто не можехме да останем. И досега не сме се връщали.

Майсам Даюб, жител на Алепо

В контролираната от бунтовниците северозападна Сирия живеят около 4 млн. души, разселени от други части на страната заради войната. Много от тях живеят в сгради, които вече са разрушени от военните бомбардировки. Белите каски определиха ситуацията в анклава като "катастрофална".

Територията зависи от потока помощи от Турция за всичко - от храна до медицински консумативи. ООН е подпомагала 2,7 млн. души всеки месец чрез трансгранични доставки, които сега може да бъдат нарушени.