The Cube

The Cube: Каква е историята зад закона „Магнитски“ и на кого е посветен

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

На фона на санкционираните у нас лица по „Магнитски“, отново има информационен повод да припомним какво представлява точно този закон.

Сергей Магнитски е руски адвокат, който става известен едва след убийството си през 2009 г. Той не е опозиционер на руския режим, но бива сравняван с Анна Политковская и Борис Немцов. Как започна всичко?

Името му неслучайно е символ на борбата с корупцията. Магнитски е роден през 1972 г. в Одеса. Работил е като финансов ревизор и адвокат, като един от клиентите му е компанията на американския бизнесмен Бил Браудър. Това се случва в края на 90-те години, когато инвестиционния фонд на Браудър е сред най-големите в страната. Няколко години по-късно обаче късметът се обръща срещу него. През 2007 г. руските служби нахлуват в офисите на компанията му по подозрения за укриване на данъци и го обявяват в заплаха за националата сигурност.

Тогава се намесва адвокатът, който разкрива мащабна корупционна схема - руската данъчна полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Една година по-късно, през 2008 г. и Магнитски е задържан по същото обвинение- укриване на данъци. Вкаран е в ареста, където прекарва една година. Това е периодът, в който здравето му рязко се влошава. Руският адвокат умира на 16 ноевмри 2009 г. на 37 годишна възраст. Официалната версия за смъртта му е сърдечна недостатъчност, но хора от близкия му кръг се съмняват това да е истинската причина.

През 2012 г. когато президент е Барак Обама, американският сенатор Бенджамин Кардин предприема и инициатива за налагане на санкции на всички лица, допринесли за смъртта на Магнитски. Ето така, американския конгрес гласува и приема закона, който днес познаваме добре. Постепенно той се изменя и днес се характеризира със санкциониране на лица, заподозрени в корупционна дейност, запориране на сметките им на американска територия, както и забрана за влизане в страната в някои случаи.

Преди месеци журналиста от Euronews Bulgaria Анастасия Димитрова разговаря с Бил Браудър. Цялото интервю може да намерите тук: