Политика

Всички санкционирани по „Магнитски“ отричат обвиненията за корупция (Обобщение)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Миналата седмица финансовото министерство на Съединените щати публикува нов списък със санкционирани български лица по глобалния закон „Магнитски“. В него влизат бившия енергиен министър Румен Овчаров, двама бивши директори на АЕЦ Козлодуй – Александър Николов и Иван Генов, председателят на движение "Русофили", както и бившия финансов министър Владислав Горанов. До момента всички отричат обвиненията.

„Ако някой има някакви доказателства да ги покаже да видим, иначе другото е смях, смешно е“, каза по телефона за Euronews Bulgaria Румен Овчаров.

Обвиненията срещу него и бившите директори на АЕЦ Козлодуй са в това, че са сключвали договори със завишени цени с до 50 милиона евро, което е довело до десетки милиони неправомерни печалби.

„Първо, лобирането не е забранено, второ всяка компания си има име и фамилия“, отвърна Овчаров.

На уточняващ въпрос, че все пак е получавал финансови стимули според санкциите, бившият енергиен министър отговори:

„Това в САЩ се нарича лобиране и не е забранено, но аз не съм го правил. Както се казва в една шопска поговорка – аз да те цакна, а ти ходи да се обясняваш. Вие ме питате кои са договорите – еми няма такива.“

Освен това директорите на АЕЦ Козлодуй Александър Николов и Иван Генов са се съгласили да приемат подкупи в размер на пет милиона български лева от чуждестранни ръководители на ядрени централи в замяна на гаранции за договори с АЕЦ Козлодуй, твърдят американските власти. Иван Генов отказа коментар, а Александър Николов не отговори на нашите обаждания.

Колкото до обвиненията срещу бившия финансов министър Горанов – той заяви, че ще говори, но друг път. В мотивите на финансовото министерство на Съединените щати се казва, че в качеството си на министър на финансите Горанов участва в корупционна схема, в резултат на която десетки милиони евро са изплатени на български длъжностни лица в замяна на лобистко законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия. Става въпрос за промени в закона за хазарта от 5 декември 2014 година които гласят следното:

За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

Закон за хазарта, чл. 30, ал. 3

Според американските власти тези промени в закона са ощетили държавата с над 600 милиона лева. Като последствие бизнесменът Васил Божков замина за Дубай малко преди да започне разследване от прокуратурата, от където обяви, че именно тази законова поправка е била в основата на отношенията му с бившите управляващи от ГЕРБ. Горанов не за първи път отрича обвиненията.

А според председателя на сдружение „Русофили“ Николай Малинов санкциите са изцяло политически акт на Съединените щати, които показват, че се е справил добре в работата си да разпространява русофилството.

Във връзка с новите санкции, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че МВР ще действа в аванс.

„Поставил съм задача да работят нашите структури в аванс и да имаме резултати за лица, които потенциално ще бъдат санкционирани“,

А според вицепрезидентът Йотова, санкциите показват недовършена работа в антикорупционното законодателство.

„Този списък показва, че не сме си свършили работата, няколко парламента трябваше да приемат законодателството, както виждате това не е станало“, смята вицепрезидентът.

Очаква се и позиция на прокуратурата във връзка с наложените санкции.