Свят

Инициаторът на закона "Магнитски" ЕКСКЛУЗИВНО пред Euronews: България има нужда от такъв закон

Bill Browder Бил Браудър Снимка: АР

Бил Браудър: Магнитски го измъчваха до смърт, сега Путин гони мен

Уилям (Бил) Феликс Браудър е британски финансист и политически активист, роден в САЩ. Той е главен изпълнителен директор и съосновател на Hermitage Capital Management, инвестиционен консултант на Hermitage Fund, който се превръща в най-големия чуждестранен портфейлен инвеститор в Русия. Hermitage Fund е основан в партньорство с Националната банка на Републиката с начален капитал от 25 млн. долара. В крайна сметка фондът и свързаните с него сметки нарастват до 4,5 млрд. долара управлявани активи. Браудър се захваща с големи руски компании като Газпром, Сургутнефтегаз, Обединени енергийни системи и Сиданко. В отговор на това на 13 ноември 2005 г. на Браудър е отказано влизане в Русия, депортиран е в Обединеното кралство и е обявен за заплаха за руската национална сигурност.
Осемнадесет месеца след като Браудър е депортиран, на 4 юни 2007 г. офисите на Hermitage Capital в Москва са претърсени от на руското Министерство на вътрешните работи. Нахлуват и в московския офис на американската адвокатска кантора на Браудър - "Файърстоун Дънкан", като изземват документите за корпоративна регистрация на инвестиционните холдинги на Hermitage. Браудър възлага на Сергей Магнитски, ръководител на данъчната практика във Firestone Duncan, да разследва целта на обиска. Магнитски открива, че докато тези документи са били на съхранение в полицията, те са били използвани за измамна пререгистрация на холдинговите дружества на Hermitage на името на бивш затворник. Впоследствие Магнитски е арестуван от руските власти и умира в затвора, след като му е отказано подходящо медицинско обслужване.
Бил Браудър става основен инициатор на закона “Магнитски”.

 

Господин Браудър, може би не много хора в България са чували името ви, но съм сигурна, че всички знаят това на Сергей Магнитски. Обяснете на нашата аудитория как двамата сте свързани и защо американски закон носи неговото име?

Сергей Магнитски беше моят адвокат в Русия. Той работеше за мен, когато управлявах най-големия инвестиционен фонд в страната. След като разкрих корупционни практики в компанията, в която инвестирах, бях изгонен от Русия и обявен за заплаха за националната сигурност. Нахлуха в офисите ми, Сергей разследва тези нахлувания и установи, че 230 милиона долара данъци, които компанията ми беше платила на руското правителство, са откраднати от официални корумпирани лица. Той свидетелства срещу тези лица. Впоследствие беше арестуван и измъчван в продължение на 358 дни, а по-късно и убит на 16 ноември 2009 г. Оттогава съм посветил живота си на борба, за да изправя хората, които му причиниха това, пред правосъдието. В резултат се появи „Законът Магнитски“. Законът „Магнитски“ замразява активите и забранява издаването на визи на лица, нарушаващи човешките права, както и на такива, силно обвързани с корупционни схеми, не само в Русия, но и във всяка една държава. САЩ приеха този закон през 2012 г., но той започна да действа глобално през 2016г., като се прилага навсякъде, не само в Русия. В момента 34 държави имат Закон „Магнитски“. Законът е един от най-мощните инструменти за борба с нарушаването на човешките права и корупцията.

Какво се е случило със Сергей Магнитски по време на ареста му и как се опитахте да му помогнете?

През дните, когато Магнитски беше арестуван, започнаха да го изтезават, с цел да го накарат да се отрече от свидетелствата си срещу официалните корумпирани лица. Вкарали са го в килия с още 40 затворници и без климатик, лампите са били включени 24 часа в денонощието, в килията не е имало отопление или прозорец. Всичко това се случва през декември в Москва, така че е било студено до степен на измръзване. Нямало е тоалетна хартия, трябвало е да ходи на пода. Местили са го от килия в килия. Целта на всичко това е била да оттегли показанията си срещу корумпираните чиновници и даде нови, в които признава, че той е откраднал тези милиони долари. Посъветвах го да признае, но той беше толкова почтен човек, че отказваше да излъже, въпреки непоносимата физическа болка. От това, което зависеше от мен, направихме всичко възможно. Обърнахме се към Съвета на Европа, към Международната асоциация на юристите, Юридическото общество на Обединеното Кралство, към „Washington Post”, както и към други вестници. Информирахме правителството на Съединените щати и това на Великобритания. Опитвахме да оказваме натиск по всички възможни начини, но руското правителство и по-специално Путин не могат да бъдат притискани. Въпреки усилията ни, го измъчваха до смърт.

Вашият инвестиционен фонд е бил най-големият инвеститор в Русия. Защо решихте да работите на руския пазар?

Реших да инвестирам в Русия след падането на Берлинската стена, когато се усещаха нагласите, че ситуацията в Русия и в Източна Европа ще се подобри, че тези комунистически държави ще станат капиталистически. Изобщо нагласите за една нормализация. И така, основах инвестиционен фонд и започнах да инвестирам. Отначало започнах с много малко, но впоследствие фондът стана един от най-големите в страната. За известно време ситуацията в Русия действителност се подобряваше. Не до степен към добро, а по-скоро от ужасно към лошо. Когато Путин дойде на власт, за няколко години положението от лошо отново стана ужасно.

През тези няколко години подкрепяхте ли Владимир Путин и познавате ли го лично?

Никога не съм се срещал или говорил с Путин. През първите му години на управление, той не беше толкова влиятелен президент, тъй като цялата власт беше открадната от олигарсите. В известен смисъл той водеше борба със същите хора, с които и аз трябваше да се справям: олигарсите крадяха власт от него в същото време, през което те крадяха пари и от мен. В тези конфликти той много устремено използваше властта за преследване враговете си. За известно време самият аз го смятах за потенциално добър президент в периода 2000-2003г. После обаче се оказа, че той има доста силен интерес да ”прочисти“ всички олигарси, превръщайки себе си в най-големия такъв. Постигна това, когато арестува най-богатият олигарх в Русия Михаил Ходорковски. Изправи го пред съда и показа как най-заможният мъж се намира зад решетките. Вследствие на това други олигарси отидоха при Путин и го попитаха: „какво трябва да направим, за да не се озовем и ние в ареста?“ И тогава той каза 50 процента. Това беше една от най-повратните операции, която го превърна в най-богатият човек в света.

Вие сте един от хората в света, които са обект на гнева на Путин. В книгата си разказвате как сте успели да избягате от него.

Още не съм успял. Путин е все още ми е много ядосан. В продължение на 10-12 години правих всичко възможно да избягам от гнева му. Със сигурност искат да ме убият, основният метод, който използват, е да ме издирват чрез Интерпол и арестуват в чужда държава.

Били сте арестувани в Испания, нали така?

Точно така, арестуваха ме в Испания май месец през 2018 г. Бях задържан за кратко и в Женева през 2017 г. Бяха издадени 8 заповеди на Интерпол за арестуването ми. Преследваха ме из целия свят, като целта беше да ме върнат в Русия, където да ме изтезават и убият, както направиха със Сергей.

Страхувате ли се за живота си?

Дали животът ми е в опасност – отговорът е „да“, но на въпрос дали живея в страх – отговорът е „не“. Не прекарвам времето си в мисли какво би ми причинил Путин. Вместо това дните ми минават в мисли какво бих направил аз на Путин.

Казвали сте, че е имало заговор срещу вас на Световния икономически форум в Давос преди няколко години. Имало ли е други опити за покушение срещу вас?

Не знам за такива в последно време. Красотата на Ковид беше, че всички бяхме затворени. Путин беше затворен, и аз бях затворен. Въпреки негативните страни на Ковид, за мен имаше и положителна – бях в безопасност, на едно място, в продължение на година и половина.

А какво се е случило в Давос?

Става дума за януари 2020 г. Посещавам Световния икономически форум в Давос всяка година. Седмица преди пътуването ми, получих обаждане от специалните тайни служби на Обединеното Кралство. Те ми казаха, че са били информирани от швейцарските тайни служби, че срещу мен има организиран заговор, чиято цел е да бъда убит в Давос. А това, което се е случило, е че швейцарците са открили двама руснаци, които са се държали подозрително и които били пристигнали в страната много преди Световния икономически форум. Полицията се приближила до тях и ги попитала кои са и какво правят там, на което те отговорили, че са водопроводчици от Русия, дошли на почивка. В този момент полицията е изискала личните им карти. Двамата показали дипломатически паспорти и след това напуснали страната. За щастие нищо не ми се случи през онази година в Давос.

Чувствахте ли се по-сигурно тази година, когато нямаше руснаци в Давос?

Да, определено беше по-добре тази година. Без руснаци наоколо можех да се отпусна и почина, което беше наистина хубаво.

Добре, нека се върнем на закона „Магнитски“. Тази седмица в България говорим много за него, тъй като в медиите изтече чернова на документ, предполагащ създаването на подобен закон. Година по-рано трима български граждани бяха санкционирани от американския закон „Магнитски“. Вследствие на това българското правителство създаде „черен списък“, включващ тези лица, но и лица и компании, близки до тях. Съдът обаче отхвърли въпросния „черен списък“ и актовете, които трябваше да наложи. В момента правителството работи по законодателство, което позволява, ако дадени български граждани са санкционирани, правителството да има правото да предприеме стъпки, с цел опазване на финансовата и банкова система на страната. Тази чернова обаче стана обект на огромна критика. Смятате ли, че трябва да приемем подобен закон, тук, в България?

Да, подкрепям това. Много държави създадоха свой закон „Магнитски“. Вече споменах САЩ, Канада, Обединеното Кралство, а на европейско ниво, Естония, Латвия, Литва също налагат такъв закон. Както и Австралия и Норвегия, а скоро предстои и подобно законодателство в Швейцария, Ирландия и Чехия. Очевидно българските политици имат основания. Мисля, че е много важно България да покаже на света, че прави всички възможно да премахне корупцията и подобни схеми в бъдеще.

Проблемът с въпросната чернова е, че тя предвижда създаването на нов Антикорупционен съвет, който ще се ръководи от министъра на финансите. Антикорупционият съвет ще има правомощията да изземва имущества и финансови активи без съдебно решение. Смятате ли, че това е проблем?

В момента така работи навсякъде. Правителството може да замразява, но не и да изземва активи без съдебно решение. Но също така във всички държави, в които се налага този закон, човекът, чиито активи са замразени, може да се обърне към съда и да обжалва това замразяване. Така работи обикновено. Не можем да предупреждаваме хората предварително, тъй като има риск да преместят активите си. Но, разбира се, всеки има правото да обжалва и това е много важно, тъй като политиците биха могли да извършват много неправомерни неща, ако не спазват върховенството на закона.

Сега искам да поговорим малко за войната в Украйна и санкциите, които Западният свят налага на Русия. Мислите, че са достатъчни?

Санкциите, наложени на Централната Банка на Русия, както и на много олигарси са наистина значителни. Но най-големият недостатък на санкциите е, че Русия генерира около един милиард долара на ден от продажбата на газ и петрол на западните страни. До момента санкциите засягат и петрола, който представлява около 20 процента, но все още не и газа. Путин продължава да прави много пари. Тази сутрин прочетох, че Русия е получила повече пари тази година, в сравнение с миналите, въпреки наложените санкции. Така че трябва да намерим начин да спрем зависимостта от Русия, никой повече не трябва да купува руски газ и петрол, по този начин няма да снабдяваме Путин с парите, от които има нужда, за да убива украинци.

Унгария блокира налагането на ембарго върху руския петрол.

Унгария блокира само част от него. Доколкото разбрах около 90 процента от руския петрол ще спре да влиза в ЕС до края на тази година.

България е единствената държава с излаз на море, която пожела дерогация от петролното ембарго и го получи. Смятате ли, че това ще даде възможност на някои страни да заобикалят санкциите?

Мисля, че ако някои държави са получили подобно изключение, ще се възползват от него, докато то не спре да съществува. Ситуацията е много динамична, нищо не е статично, решенията, които взимаме днес, не непременно ще са същите утре. Това се потвърждава и от много решения, които сме взимали до този момент за войната в Украйна. Мисля, че стъпките, които Германия, Франция и други европейки страни направиха към ембарго на руския петрол са много сериозни. Но както споменах, от ключово значение не е руският петрол, а газ, а все още никой не е предложил изпълним план как да спрем руският газ. Трябва да направим и това. Ограничим ли и петрола и газа, Путин наистина ще се намира в ужасна ситуация, тъй като много голяма част от парите му е зависима от износа им.

Каква цена ще плати света вследствие на тези санкции? Тъй като те рефлектират и върху Европа.

Да, несъмнено, цената е висока, но не мисля, че ще е такава завинаги. Ако цените на петрола останат на такива нива, както винаги се е случвало до момента, хората ще започнат да добиват повече нефт, защото е по-доходоносно. Мисля, че ще сме свидетели на увеличени нефтени доставки, което със сигурност ще доведе до понижаване на цените.

В края на нашия разговор, искам да ви попитам бихте ли се върнали отново в Русия, за да работите, ако Путин го няма?

Моля се за деня, в който можем да се върнем в една Русия без Путин. За нещастие смятам, че ще отнеме дълго време докато се стигне до този момент.

Много ви благодаря за това интервю, господин Браудър!

И аз благодаря!