The Cube

The Cube: Гугъл започва нова кампания в борба с фалшивите новини

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Технологичният гигант Google лансира нова кампания в борба с фалшивите новини в Европа. Тя ще се състои в разпространяване на кратки видеоклипове, показващи механизмите, които се крият зад дезинформацията.

Клиповете ще се повявяват като реклами в Facebook, YouTube и TikTok, като съвсем скоро ще ги видим в Германия. Подобна кампания обаче се подготвя и в Индия.

Google ще използва една много интересна техника. Технологичният гигант призовава хората да си представят фалшивите новини като болест, която се разпространява сред населението. Изследователите се стремят да ограничат тази зараза сред населението, като го ваксинират. По този начин предварителното опровергаване може да спомогне за изграждане на своебразен стаден имунитет по отношение на невярната информация.

Миналата година Google вече стартира подобна кампания за превантивно опровергаване в Полша, Чешката република и Словакия, с фокус обаче върху неверни твърдения за украински бежанци.

Друг важен въпрос е привличането на вниманието на зрителите на тези образователни видеоклипове. Те са ефективни само за тези, които са изгледали целия сегмент. Това обаче се оказва предизвикателство, когато продължителността на вниманието в социалните мрежи става все по-кратка.

Освен това точно както при ваксините- ефект ще има само в случай на постоянна имунизация на голяма част от населението. Всички експерти в сферата се обединяват и около мнението, че превантивното намаляване на влиянието на фалшивите новини трябва да бъде само един от инструментите за борба с дезинформацията, без да се пренебрегват други методи като проверка на фактите, както и държавна политика.