Европа

Кооперации намаляват разходите за енергия в Испания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Испания е образец за създаване на енергийни кооперации, в които членовете потребяват по-евтина електроенергия. Това е начин да се облекчат бюджетите на хората в труден за тях момент. Вижте репортаж на Euronews от едно село в испанската област Аликанте.

Въпреки растящите цени на енергията, Хуана не се страхува да запали лампите. Тя е част от първата в Европа местна енергийна общност, базирана в село Реаленго в испанската провинция Аликанте.

"Не ни се наложи да правим инвестиции като други квартални общности, които са се обединили в енергийни кооперации. Имаме спестяване между 20 и 22% в сметките за електричество", казва тя.

Тази 100-годишна кооперация инсталира слънчеви панели без допълнителни разходи за жителите. Тя задоволява около 50% от енергийните нужди на района... Освен това инсталира пунктове за зареждане на електрически автомобили. Водещ принцип е солидарността.

Хората, които са вкъщи през деня, когато грее слънце, могат да използват по-евтина електроенергия от други, които потребяват повече през нощта. Разработихме система, за да гарантираме, че всеки може да споделя евтината енергия.

Хоакин Мас, генерален мениджър на Enercoop Group

Съседите са построили и баскетболно игрище и детска площадка до инсталацията със соларни панели.

"След успеха, постигнат в Ел Реаленго, целта е енергийната общност да се разрасне в цялата община Кревиленте, където живеят около 30 000 души. Някои от тях ще получават по-ниски сметки за ток още от 2023 г.", обяснява репортерът на Euronews Карлос Марласка.

Енергийната кооперация в града има за цел да изгради общо 21 инсталации.

"Ние сме в страна, където има режим на олигопол на определени частни компании. Това лоби пречи за приемането на по-широко демократизирано енергийно законодателство и реална конкуренция", категоричен е кметът на Кревиленте Хосе Мануел Пеналва.

Сега в Испания има над 30 енергийни общности.