Свят

Техници се борят да възстановят електроподаването в Херсон

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ежедневна борба за оцеляване – на тъмно и студено. Така може да се опише животът на хората в освободения град Херсон в южна Украйна. Макар аварийните екипи да поправят повредената електрическа мрежа, на следващия ден тя отново е поразена от руските удари. 

Всеки ден руските войски обстрелват Херсон и оставят жителите му без електричество, отопление и водоподаване. Хората са принудени да стоят часове на тъмно и студено, а за да заредят телефоните си, трябва да отидат в специални палатки, оборудвани с генератори и нагреватели.

“Те, руснаците, искат хората да стоят без електричество. Това е основната им тактика. Когато започваме да поправяме мрежата, незабавно започва обстрел. Изглежда могат да ни видят или пък някой им докладва, както се е случвало много пъти. Ние просто поправяме електропроводите, а на следващия ден трябва да го правим отново“, казва техникът Олександър Кравченко.

Изтегляйки се от Херсон в началото на ноември, руснаците повредиха далекопроводите и електрическите подстанции, оставяйки цялата област без ток, вода и отопление.

„Имам големи затруднения. Тъй като работя като програмист, се нуждая от електричество. Батерията на лаптопа ми е слаба, работи около 10 минути. Когато спре токът, имам само 10 минути за работа. Трябва да търся място за презареждане и за предпочитане с достъп до интернет“, обяснява Олексий Корол.

През последните 48 часа руските сили обстрелваха неколкократно Херсон с артилерия и ракети, причинявайки допълнителни щети и пожари. Почти всеки ден на прицел е електропреносната мрежа.