Европа

Нов масов гроб откриха в село до Херсон

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сергей и Александър, жители на село Правдине близо до Херсон, не са били подготвени какво ще открият, помагайки за изкопаването на градината на тази бомбардирана къща.

 

Пет трупа, два от които без глави, а от шестия липсваше половината от тялото, тъй като цял месец е останал непогребан в градината, а там имаше кучета. Криминалисти откриха въжета по китките на три от жертвите. Познавах ги. Бяха добри момчета.

Сергей, жител на с. Правдине

По телата има следи от мъчения. Следи, оставени от руснаците в много от окупираните територии на Украйна.

Полицията е ексхумирала телата, а случаят се разследва от прокурор. Масовите екзекуции се равняват на военни престъпления и ЕС призова за създаване на специален трибунал, който да разследва действията на Русия в Украйна.

Саша казва, че е можело той да е в гроба. 35-годишният мъж е бил отвеждан два пъти от руските войници и обвинен, че е предоставил на украинските сили информация, помогнала им да си върнат селото. Саша е държан в ареста 8 дни, разпитван и бит.

 

Веднъж леко вдигнаха торбите от главите ни и казаха: "Това ще се случи с всеки украинец". Тогава хванаха три наши момчета, които са били участници в украинските антитерористични сили, и ги застреляха.

Александър Петров, жител на с. Правдине

Правдине, заедно с други села в местността, е освободено след 8 месеца руска окупация. Оттегляйки се, руснаците са взривили електроцентрали, лишавайки населението от електричество, вода, отопление и комуникации. Александър все още не се е съвзел от шока. Но казва, че това, през което е преминал, само засилва желанието му да бъде от тази страна на битката.

„Честно казано, всеки се чувствам все по-украинец. И ще ги изгоня оттук“, казва, мъжът.