Европа

Оцеляло дете от Буча: Вдигнахме ръце, но те стреляха, убиха баща ми

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Dete Bucha 14-годишният Юра Нечипоренко

Повече от 1000 тела са открити досега в Буча и други предградия на Киев след като украинските сили успяха да си ги върнат от руските войски. Кадрите от Буча шокираха света. 14-годишно момче оцелява само с лека рана. Вижте неговата история.

 

14-годишният Юра Нечипоренко и баща му Руслан  излезли, за да помогнат на съседи, останали в мазетата си без електричество и вода. Вързали бял плат на велосипедите си – в знак на мир. Когато по пътя си срещат руски войник, спират и вдигат ръце. 

 

Карахме точно до това място. Руският войник дойде отзад ъгъла на сградата. Първо, дулото на пистолета му беше насочено към земята, но след това го вдигна и беше насочено директно към нас. Каза ни да спрем.

Юра Нечипоренко

Войникът попитал какво правят, но не е изчакал отговорa, стрелял по бащата и го убил на място. Куршум уцелва и Юра в ръката и рамото. 

 

Чух още един изстрел и усетих как качулката ми се помръдва. И тогава нещо малко, като малко парче камък или нещо подобно, падна близо до мен. Тогава чух още един изстрел, но не знам къде отиде.

Юра Нечипоренко

Майката на Юра отказва да изхвърли дрехите от фаталния ден, защото според нея те са веществени доказателства. „Бях твърде уплашен и помолих майка ми да не излиза, защото тези хора стрелят по всички“, казва момчето. 

Според местните власти само в Буча са убити 31 деца. По данни на ООН във войната в Украйна са загинали най-малко 200 деца. Смятат, че всъщност те са много повече.