България

Местят украинските бежанци от хотелите в държавни бази

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9398407 Мариана Тошева, ръководител на Оперативната група за бежанците към МС. Снимка: БГНЕС

Мярката за настаняване в хотелите след 31 май няма да бъде удължена.

Това заяви Мариана Тошева, ръководител на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Те ще бъдат пренасочени към държавни бази. Преместването на украинците ще стане основно с влакове.

До края на седмицата ще влезе в употреба дигитална платформа за събиране на данни за това колко украинци имат намерение да останат в страната, защото вече има обявено желание от украински граждани да напуснат България след 31 май, каза Тошева. Близо 70% от украинските граждани имат нагласа да работят в страната, около 10% ще започнат работа при условие, че децата им са приети за отглеждане в градини или дневни центрове, подчерта Тошева.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев, обясни, че за кратък период са обособени първоначални приемателни пунктове за временна регистрация. МВР е оказало активно съдействие при транспортирането на украински граждани до местата за настаняване.

От Министерството на транспорта увериха, че е създадена организация за безпроблемното превозване на украинските граждани до центровете за настаняване.

 

Имаме готовност бежанците да бъдат извозени на групи, като първи ще са възрастните хора, после майките с деца и накрая всички останали. Няма да разделяме семейства.

Зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов

Пристигналите украинци към 12 май у нас са 252 826 души. 148 591 вече са настанени. Регистрираните са малко над 102 хиляди. Страната ни излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила от държавите в ЕС, добави Тошева. Жените са 52 хиляди, а децата – 40 658. Непълнолетните и непридружени лица са 436.