Общество

Ограбиха 197 хил. лв. от украински бежанци в Св. Влас

От Euronews България Euronews България
Poland Russia Ukraine War 22102587116483 (1) Група бежанки. Снимка: АР

Грабеж от украински бежанци на обща стойност около 197 хил. лв. разследват от прокуратурата в Бургас.

Това съобщиха от местното обвинение на съвместен брифинг с областния директор на МВР.

Престъплението е извършено през деня на 28 април и е в особено големи размери. От украинското семейство са откраднати 65 хиляди евро, 10 хиляди лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност близо 30 хиляди щатски долара, обясни Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура Бургас.

Въпросното семейство се е настанило на свободен наем в хотел в Свети Влас, като от съображения за сигурност не е кандидатствало за статут на бежанци. Семейството е от 48-годишен мъж, жена на 32 години и 8-месечно бебе, заедно с възрастна жена, родственик на майката.

старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас

Същия ден Бургас и Несебър се оказаха под полицейска блокада, като на почти всички входове на населените места имаше организирани КПП-та. За по-малко от 24 часа са арестувани двама молдовски граждани. Единият е на 52 г., а другият на 43 г.

Заподозрените са почукали на вратата на хотелската стая, говорейки на руски, че са от поддръжката от хотела. Нахлуват в стаята и са въвели в безпомощно състояние мъжа – вързали са му ръцете. Започнали са заплахи и закани да им се предадат всички средства и накити, които имат. Първоначално са дали само 100 лв., впоследствие и по-горе посочената сума.

старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас

Възрастната жена и детето не са се намирали вътре по време на грабежа, уточниха още разследващите.

Двамата са влезли в България през румънската граница на 2 април т.г. Установявали се на различни места. Единият задържан в района на област Велико Търново с автомобил рент-а-кар, собственост на българска фирма. А вторият в хотел в Свети Константин и Елена. При претърсване у тях са намерени голяма част от сумата и част от накитите и скъпоценните камъни.

Те действали изключително прецизно – с едно облекло извършват престъплението, а с други дрехи излизат от хотела. Използват рентакарски коли, а не личните си. Спят на различни места.

старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас

Задържани са до 72 часа и вече имат повдигнати обвинения. В момента се работи по въпроса дали имат други престъпни действия на територията ни. Изборът им да нападнат точно това семейство е целенасочен, посочи още старши комисар Калоянов.

Към настоящия момент наблюдаващият прокурор ще внесе искане за мярка „задържане под стража” и за двамата.

Засега нямаме други потърпевши или извършители украински граждани - само дребни нарушения, тип пътни, допълни Калоянов.

Прокуратурата и МВР призоваха украинските бежанци да бъдат бдителни, особено в контекста на туристическия сезон.