Политика

Илияна Йотова: Границата ни е от най-сигурните в ЕС, но бежанците не са само наша задача

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

„Аз винаги съм твърдяла, че в момента България има една от най-сигурните външни граници в ЕС, независимо от скептиците за нашето разширяване по Шенген. Аз смятам, че България ще се справи, но това не може да е само наша задача. Упрекът ми е към европейските институции, пактът за миграция е блокиран, част от клаузите не са изгодни за страната.“

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира риска от бежанска вълна заради конфликта между Хамас и Израел.

Относно решението на президента Румен Радев от миналата седмица да свика по този повод консултативна среща вместо Консултативния съвет за национална сигурност, тя посочи, че това е направено по преценка на държавния глава.

„Както винаги, това е по преценка на президента, той направи сериозна консултативна среща с министър-председателя, със заместник министър-председателя, с шефовете на службите, така че следим внимателно всичко това, което се развива като криза в Израел и Газа“, каза вицепрезидентът.

Помолена за коментар във връзка с изминалия вот на недоверие и евентуално предстоящия нов от страна на БСП, Йонова каза: „Аз не зная темата на вота, но това е нормална парламентарна практика и онзи ден видяхме едно добро поле за дискусия. Не приемам мнението на хората, че това е губене на време“.