Политика

Австрийското вето за Шенген не било заради мигрантите

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Sobotka Jeliazkov Anelia Resized Председателят на народното събрание Волфганг Соботка (вляво) и българския му колега Росен Желязков. Снимка: анелия Джамбазка / Euronews Bulgaria.

Ветото на Австрия към България (за Шенген - бел. ред.) не е свързано с мигрантските потоци и опазването на границата. Този въпрос не е свързан с отношение на Австрия към България.“

Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков на съвместен брифинг с австрийския си колега Волфганг Соботка.

"Австрия иска да постави този въпрос в дневния ред на Европейската комисия. Според нашите колеги, Шенген не функционира правилно и настояват за преразглеждане на позицията. Надявам се нашата позиция да бъде добре разбрана от австрийското общество и очакваме подкрепа по време на испанското председателство“, каза още Желязков.

Преговорите със Скопие за присъединяване към ЕС ще започнат когато техният парламент включи българското малцинство, уточни той.

Засегнахме и темите с нападението на Хамас в Израел и агресивната война между Русия и Украйна. Това прави ситуацията в момента сложна. Обсъдихме и Западните Балкани, тяхното приобщаване в ЕС е важно за нас“, каза от своя страна председателят на парламента на Австрия Волфганг Соботка.

Темата "миграция" е актуална за нас в Австрия заради изострянето през 2015 и 2022 година. Една правова държава като нашата не би могла да приеме незаконната миграция“, категоричен бе той.

„След унгарските събития през 1956-а приехме мигранти. Австрия е на второ място като приемаща мигранти като съотношение от глава на населението. Това представлява предизвикателство за интеграцията и социалната ни система“, каза още Соботка.

Ясно е, че от 2015 година Шенгенското споразумение не функционира както трябва. В момента са въведени гранични контроли на много места в Европа. По отношение на бежанците, писали молба за убежище по силата на дъблинското споразумение за Унгария, тя не иска да ги приеме. Именно затова наложихме вето на България. Надявам се, че разговорите между вътрешните министри ще доведат до споразумение, добро за всички страни“, обясни той.

„Напълно убедени сме, че ще намерим решение с България с интензивни преговори и сътрудничество. Шенген не е сигурно място от 2015 година и не ни се иска да се повтаря ситуацията с връщането на мигранти, както прави Унгария“, посочи председателят на австрийския парламент.