Общество

Над 150 000 опита за преминаване на българо-турската граница са предотвратени от началото на годината

От Euronews България Euronews България
R.Gelyazkov V.Sobotka Granica Snimka NS Снимка: Пресцентър Народно събрание

158 000 опита за преминаване на българо-турската граница са предотвратени от началото на годината досега, предава БНР. Това показва ръст в сравнение с миналата година, когато са отчетени 115 000.

Със 108% се е увеличил броят на задържаните във вътрешността на страната за месеците юни, юли, август и септември.

Тези данни бяха изнесени пред председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който заедно с председателя на парламента Росен Желязков провери как се охранява българо-турската граница и какво е състоянието на оградата там.

Соботка даде висока оценка на българските гранични власти. Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата, отбеляза той.

Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза, добави Росен Желязков.