Свят

Еврокомисари влязоха в разнобой заради плащанията към палестинците

От Euronews България Euronews България
Palestine Palestina Zname AP Снимка: AP

Разнобой относно замразяването на плащанията по помощта за развитие на палестинците се получи по върховете на Европейската комисия. След като вчера Австрия и Германия заявиха, че спират помощта за Палестина на стойност десетки милиони евро в отговор на смъртоносната атака на ислямистката групировка Хамас срещу Израел, за да гарантират, че средствата не попадат в неподходящи ръце, по-късно високопоставен източник на ЕК обяви, плащанията няма да бъдат замразени.

"Тъй като няма предвидени плащания, няма да има и спрени плащания", се посочва в изявление на Комисията. По-рано еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей написа в социалната мрежа "Екс", че Еврокомисията подлага на преглед цялата си помощ за развитие за палестинците, предаде БТА.

"Всички плащания ще бъдат незабавно замразени", посочи той.

Разминаването на позициите в ЕК стана още по-видимо след изказване на еврокомисаря по управление на кризи Янез Ленарчич, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че категорично осъжда нападението, но "е наложително да се защити цивилното население." "Хуманитарната помощ на ЕС за нуждаещите се палестинци ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо", написа той от своя страна в социалните мрежи.