Европа

„Всички планети са се подредили правилно“: ЕК обеща Шенген на България и Румъния до края на годината

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

„Разширяването на Шенген трябва да продължи, както и това на ЕС. Това е много важна гаранция за сигурността. Имаме интегрирани бази данни, така че всички планети са се подредили за едно правилно решение в края на годината. Този следобед съм във Виена за да говоря с австрийския канцлер.“

Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас след Тристранната среща между премиерите на България, Гърция и Румъния. Тя се провежда по инициатива на българския министър-председател, а основна тема са регионалната свързаност и проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. На срещата взе участие и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов, а също и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която да подпомогне засилването на двустранните икономически и политически връзки.  

„Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност, и по този начин да се оказва зависима от външни фактори. Всички ние трябва да бъдем заедно, във всеки един смисъл на думата „заедно“ – и като политическа позиция, и като общи ценности, които да отстояваме всеки един ден в работата си, и като развитие на нашата свързаност, от която зависи нашето бъдеще“, каза българският премиер акад. Николай Денков.

„Разговорите преминаха в изключително топла, сърдечна атмосфера, с много прагматичен подход. Което показва, че ние искаме да бъдем заедно в тези усилия, които да превърнат региона ни не просто в регион, който трябва да настигне по-развитите страни в Европа, а регион, който е готов да заеме своето място и да бъде водещ в европейското семейство и да бъде пример за съседните страни – не само от ЕС, но и от другите части на света, които в момента търсят своя модел на развитие“, добави той.

„Срещата ни е помрачена от терористичното нападение над Израел. Цяла Европа и целият свят осъждат ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви, и признаваме правото на Израел да се защитава. Това трябва да приключи по-скоро“, каза от своя страна гръцкият му колега Кириакос Мицотакис.

"Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с обща позиция, подписахме току-що декларация. Това показва каква сила има този формат - както в ЕС така и в различни други съюзи", обяви премиерът на Гърция.

Продължаваме да инвестираме във ВЕИ и искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия, нещо, което изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни, за да можем да реализираме визията си. Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за стабилност в региона. Гърция е най-старият член на ЕС и подкрепя европейската перспектива вече 20 години - още от срещата в Солун през 2003 година“, каза още Мицотакис. 

"Тази среща показва стратегическата важност на този южен коридор и вертикала за свързаност. Тя ще ни осигури по-добри цени и възможности за нашите граждани. Това ще доведе и до реконструкцията на Украйна", каза министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку.

"Бих искал да подчертая необходимостта за нов мост над Дунав, има нужда от увеличаване на капацитета за плаване по Дунав. Да побързаме и да доведем проекта до край", призова румънският премиер.