Европа

Мигрантският натиск в Европа върна контрола по границите

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Словакия, Австрия, Чехия и Полша върнаха временно контрола по границите си на фона на драстично нарасналия брой мигранти, които се опитват да преминат. Засега допълнителните мерки по граничен контрол ще продължат поне 10 дни.

Полша възстанови контрола на границата със Словакия за 10 дни заради нелегалното преминаване на мигранти от така наречения "Балкански маршрут", които се опитват да стигнат до Западна Европа през Полша. По цялото протежение на тази граница вече са задържани над 1800 мигранти. На така наречения "силезийски участък" от границата със Словакия, броят на задържаните за незаконно преминаване на границата нараства бързо.

През септември вече бяха задържани 400 души, а в момента има почти 800. Тези хора са предадени на словашката страна в рамките на т.нар. реадмисия. Служителите на Силезийското гранично управление са задържали и 40 контрабандисти. Тази нощ е имало преследване, спрян е автомобил, в който е имало 9 мигранти. Тези хора имаха документи, издадени от словашката страна, от които се виждаше, че вероятно са сирийски граждани. Шофьорът е бил мароканец, който е пребивавал легално в Германия.

Шимон Мошицки, лейтенант от граничната охрана

Експерти по миграция и хуманитарни работници обаче все още виждат големи пропуски в справянето със ситуацията - както по отношение на правата на човека, така и по отношение на ефективността на предприетите през годините действия.

За мигрантите се говори в контекста най-много на работна сила. Никой не разглежда човешките им права. Никой не се опитва да разбие мрежите на трафикантите. Последният "визов скандал" показва, че правителствата са по-скоро готови да си сътрудничат с трафикантите, за да извлекат някакви лични ползи от това.

Карол Вилчински, експерт по миграция, хуманитарен активист

Освен Полша, Чешката република и Австрия също въведоха отново граничен контрол. Германия също увеличи патрулите по границата с Полша.

Има политическо искане, не само в Полша. Това е координирано усилие, което се случва в разгара на предизборната кампания в Полша. Но също е част от процеса, в който страните се опитват да се справят с контрола върху външните граници на Евросъюза.

Войчех Пшибилски, политически анализатор във Visegrad Insight

Темата за миграцията и границите се завръща като една от най-важните в Полша, в текущата предизборна кампания, както и в целия Европейски съюз - днес от всички полски граници само морската не се контролира допълнително.

Магдалена Ходовник за Euronews