Европа

Срещата на евролидерите в Гранада приключи без общ текст за миграцията

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Заключителната декларация на срещата на върха на Съвета на ЕС в испанския град Гранада беше приета, без планирания текст за миграцията.  

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че Варшава е отказала да подкрепи текста за мигрантите в съвместния документ. Страната е против споразумение, което включва преразпределение на мигрантите.

Срещата на върха в южния испански град Гранада протече в два формата - този на Европейската политическа общност и този на ЕС.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страните, които критикуват миграционната политика на ЕС, не бива да "прогонват" мигранти в Германия. Според него е важно да се намери баланс между контрола на незаконната миграция и увеличаването на броя на квалифицираните работници и работна ръка в ЕС.

Става дума за контрол и управление, особено когато става дума за незаконна миграция. В същото време става дума за това, че имаме нужда от работна ръка и квалифицирани работници. Но в това има и възможност. Защото това, от което се нуждаем, е управление, за което всички сме съгласни. Просто никога не трябва да изпраща две послания.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Най-големият клуб на богатите държави в света остава разделен между тези, които подкрепят инициативите на Брюксел, насочени към разпределяне на мигрантите между членовете в знак на солидарност, и онези страни като Унгария или Полша, чиито крайно десни правителства смятат притока на чужденци за заплаха.

Италия дори излиза извън рамките на ЕС, за да установи връзки с Обединеното кралство с цел да се справи с нежеланите пристигащи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за повече ефективност в борбата с престъпните групи, които организират нелегалната миграция. Трябва да работим повече с тези транзитни за нелегалния трафик на хора държави, за да защитим по-добре границите си, подчерта още той.