Европа

Словакия въведе контрол по границите си с Унгария заради мигрантите

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Словакия започва да извършва гранични проверки със съседна Унгария на фона на драстично нарасналия брой мигранти, които преминават на нейна територия.З асилената гранична охрана е реакция на това, че в сряда съседните на Словакия държави, включително Австрия, Чехия и Полша, въведоха отново контрол по собствените си граници със Словакия, за да ограничат мигрантите, идващи от страната.

Всяка от политиките за граничен контрол ще продължи поне 10 дни. Унгария отдавна заема твърда позиция срещу миграцията, като се противопоставя категорично на предложенията на ЕС за преразпределение на търсещите убежище между 27-те държави членки на блока.

 

По отношение на действията на словашкото правителство бих искал да кажа следното - фактът, че миграционният натиск в Централна Европа се увеличава, е изцяло по вина на Брюксел. Той насърчава миграцията, като постоянно настоява за задължителни квоти за презаселване, които са магнит за бежанците към Европа.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария

Това ще затрудни лекотата на пътуване, която отдавна се предоставя на членовете на европейското безвизово шенгенско пространство, което за последен път се наблюдаваше, когато някои държави затвориха границите си в първите месеци на пандемията COVID-19.

 

Определено ще ме забави при отиването на работа. Зависи от това какъв контрол ще наложат, дали ще спират всяка кола или ще отделят една или две. Ако спират всяка кола, тогава ще има огромни опашки, точно както по време на COVID.

Атила Варга, пазач в Горно Туровце

През тази година страните от Европейския съюз се сблъскаха със значително увеличение на миграцията от Африка, Сирия и други места, като много мигранти преминаха през територията на Чехия, Словакия и Австрия на път за Западна Европа.

 

Унгарско-сръбската граница трябва да бъде затворена. Трябва да се контролират външните шенгенски граници, а не вътрешните.

Ищван Матусов, пенсиониран автомеханик

Броят на нелегалните мигранти, идващи предимно от Близкия изток и Афганистан и влизащи в Словакия от Унгария по пътя си към Германия и Западна Европа, се е увеличил тази година 11 пъти.

Словашкото правителство каза, че близо 40 000 нелегални мигранти са влезли в страната от началото на годината. Само през миналия месец притокът е бил колкото за цялата 2022 година. 

По-голямата част от тези мигранти влизат в ЕС по т.нар. балкански маршрут, като пресичат южната граница на Унгария със Сърбия или Хърватия. Те правят това въпреки 320-километрова гранична ограда, която Будапеща започна да изгражда през 2015 г., когато над 1 милион мигранти влязоха в Европа.