Европа

Италия ще изследва възрастта на мигрантите, за да спре фалшивите непълнолетни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италианското правителство обяви нови мерки срещу миграцията на фона на нарастване на притока чужденци към страната. Целта е да се увеличи сегашния малък брой репатрирани нелегални мигранти и да се засили контрола върху лицата, които твърдят, че са непълнолетни.

Новите правила ще бъдат в съответствие с европейското законодателство за защита на непълнолетни мигранти.

случаи на значителен наплив и липса на достатъчно места за временно настаняване, предназначени за непълнолетни чужденци без придружител, префектът на съответната област може да разпореди временно настаняване на непълнолетни на възраст над 16 години в места за първи прием. Това са обичайни съоръжения за период, който не надвишава 90 дни", каза Матео Пиантедоси, министър на вътрешните работи.

Много непълнолетни мигранти без придружител лъжат за възрастта си, която е трудно да бъде определена в кратък интервал от време. Затова ще бъдат използвани антропометрични изследвания на лица, твърдящи, че са непълнолетни.

"Ако трябва да бъде установена възрастта на непълнолетното лице, органът за обществена сигурност може на нареди антропометрично изследване. Знаете, че действащите разпоредби се оказват сложни за приложение по отношение на обективната възможност да се стигне до определяне на възрастта на непълнолетно лице за кратко време. Сега ще можем да извършим такова антропометрично изследване или радиографски анализ за идентифициране на възрастта", добави Пиантедоси.

Правителството ще осигури финансиране за строеж на още центрове за задържане на нелегални мигранти, тъй като съществува по-голяма вероятност обработваните в тези места да бъдат репатрирани.

Мерките бяха обявени на фона на нарастващ приток на мигранти от Северна Африка към Европа, като големият пример в последните седмици е италианският остров Лампедуза.